wtorek, 6 kwietnia 2021

Sałatka ze śledziem, śmietaną i jogurtem

Za miast czystego śledzia w śmietanie można podać w formie sałatki. Po świętach z pewnością zostało sporo niewykorzystanych produktów więc nie trzeba będzie biegać do sklepu.

Kto lubi może uzupełnić czerwona papryką i natką pietruszki
 
Składniki:
2 filety śledziowe obrane ze skóry i z ości 
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka gęstego greckiego jogurtu 10%
1 łyżeczka gładkiej musztardy Dijon
2 jaja ugotowane na twardo pokrojone w słupki

pozostałe produkty pokrojone w niezbyt dużą zapałkę w ilości po 0,5 małej filiżanki:
2 – 3 ogórki typu korniszony, względnie marynowane w zalewie octowej
1 mała cebula szalotka
0,5 jabłka obranego ze skórki 
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
1.)  Wymienione składnik pokroić i wymieszać ze sobą.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, jogurt i musztardę.
Ponownie wymieszać.

Kroić i mieszać należy bezpośrednio po sobie. Po dodaniu śmietany bezzwłocznie do lodówki

2.) Pod przykryciem odstawić do lodówki na dobre 2 godziny.

3.) Podawanie: podawać z żytnim ciemnym razowym chlebem.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

niedziela, 4 kwietnia 2021

Życzenia Wielkanocne

Czego mamy sobie życzyć? Myślę, że wszyscy tego samego. Zdrowia i szybkiego powrotu do normalnego życia!


Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

piątek, 2 kwietnia 2021

Szybkie przekąski z gotowych produktów na wielkanocny stół

Wszystkie prezentowane propozycje były kiedy publikowane na blogu.
Poniżej pomysły na rewelacyjnie łatwe i szybkie przekąski z gotowych produktów. Coś dla mających mało czasu na stanie przy kuchni.

Małe bałtyckie śledzie z korzennej zalewy z cebulą w oliwie

Połówki jaj ugotowanych na twardo z kawiorem i wędzonym pstrągiem podanym na listku cykorii

Serca karczochów + szparagi + nadziewana papryka czereśniowa. Wszystkie składniki ze słoika

Na listkach cykorii do wyboru. Albo fileciki solonych sardeli albo kawałki sera Gorgonzola

Plastry wędzonego łososia z marynowanymi w occie prawdziwkami

Smacznego oraz Wesołych i Zdrowych Świąt Wielkanocnych.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

wtorek, 30 marca 2021

Propozycje małych przekąsek na świąteczny stół

Na zbliżające się święta parę pomysłów do wykorzystania. Wszystkie poniżej zamieszczone małe dania nie tak dawno były prezentowane na blogu.
 
Lekki kisiel (zagęszczany żelatyną) na bazie czerwonego barszczu z przepiórczym jajem i bitą śmietaną

Plastry mango z serem mozarella i ostrą papryczką chili

Smażona makrela i łosoś marynowane w zalewie octowej z cebulą

Kto nie lubi łososia może podać taką samą makrelę z marchewką

Opanierowane tylko w mące smażone sardele, marynowane również w zalewie octowej

Rybki są takie małe, że opłaca się usmażyć więcej za jednym razem i zawekować w słoikach

Mus z dorsza podawany na plastrach czerwonych buraków

Suflet z pstrąga w plastrach podawany na zimno

W nadchodzący piątek następne pomysły. Tym razem na bazie gotowych produktów do wykonania bez najmniejszego wysiłku.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

piątek, 26 marca 2021

Kasza gryczana zapiekana z boczkiem

Gdy przed pierwszym kasa domowa świeci dnem. Warto zajrzeć do spiżarni. Zawsze się znajdzie jakaś kasza. Tym razem gryczana niepalona, zwana też białą.
Jeżeli ktoś pomyśli, że boczek i smalec w jednym daniu to zbrodnia przeciw zasadom zdrowego żywienia pewnie będzie mieć dużo racji. Jednakowoż wyznaję zasadę, że trzeba jeść wszystko ale z umiarem i w odpowiednich odstępach czasu. Znaczy naprzemiennie i rozmaicie. Taki grzech raz w kwartale nie zaszkodzi żadnemu zdrowemu organizmowi.
 
Dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną żadna porcja nie jest za duża
 
Składniki:
2 szklanki białej kaszy gryczanej - niepalonej
4,5 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka wieprzowego smalcu, najlepiej pozostałego spod pieczeni
120 - 150 g chudego pieczonego boczku
zielona pietruszka
 
Wykonanie:
1.) Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Osączyć.
 
2.) Boczek pokroić w kostkę wielkości grochu i razem ze smalcem mocno podgrzać w głębokim rondlu. Osobno bulion doprowadzić do wrzenia.
 
Gdy smalec się całkowicie rozpuści dodać osączoną kaszę i energicznie mieszając smażyć przez kilka minut

3.) Podsmażoną kaszę zalać wrzącym bulionem aby ją pokryła na ok. 0,5 cm
 
Tylko raz dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 12 - 15 minut aż wlany bulion mocno odparuje

Gdy płyn odparuje na tyle, że ziarna kaszy staną się widoczne przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę

4.) Zapiekać w temperaturze 130 - 140 stopni przez 30 - 40 minut.
 
Kto lubi może na wydaniu posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką

5.) Podawanie: podawać prosto z piekarnika z zsiadłym mlekiem lub kefirem.
 
Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

wtorek, 23 marca 2021

Przegrzebki (inaczej małże św. Jakuba) albo kawałki piersi kurczaka - z patelni

Małże św. Jakuba (po polsku przegrzebki) smażone na maśle z czosnkiem i przyprawą curry.

Kto nie przepada za owocami morza jak zwykle może surowiec zastąpić kawałkami odpowiednio przyciętej piersi kurczaka

Składniki:
12 sztuk małży św. Jakuba*, względnie tyle samo krążków wyciętych z piersi kurczaka
0,5 szklanki dobrej gatunkowo oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryczki piment d´espelette**
2 - 3 ząbki czosnku, w ilości wg uznania
2 łyżki masła
80 ml białego wytrawnego wina***, względnie lekkiego bulionu warzywnego
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Pół szklanki oliwy z oliwek wymieszać z papryczką piment d´espelette. Tym na kilka godzin zalać (pokryć) oczyszczone i osuszone małże.
 
2.) Po osączeniu, na maśle z dodatkiem oliwy spod marynaty przesmażyć obustronnie na niezbyt ostrym ogniu. Maja prawo się tylko lekko zrumienić.
W połowie smażenia dodać rozgnieciony czosnek. Solić i doprawiać pieprzem tuż przed zdjęciem z patelni. Wtedy dodatkowo podlać 80 ml białego wytrawnego wina i tylko raz doprowadzić do wrzenia.

3.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu z powstałym sosem

* - małże św Jakuba - przegrzebki - można dostać w sklepach sieci Makro; kto nie posiada własnej firmy zawsze może w recepcji wyrobić sobie jednodniową kartę zakupów
 
** -  piment d´espelette - bardzo aromatyczny gatunek dość ostrej czerwonej papryki, nadaje potrawie specyficznego uroczego smaku
 
***- wino ma być wytrawne ale w żadnym wypadku kwaśne!
 
Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

piątek, 19 marca 2021

Polędwica wieprzowa zapiekana z serem Cammembert i turecki burek

Życie trzeba sobie ułatwiać. Także w kuchni i to bez szkody dla podniebień domowników.
 
Skórki z sera typu Cammembert zasadniczo się nie je bo psuje cały delikatny smak. Kto lubi może przed zapiekaniem usunąć to białe. Ja uznaję, że nie powinno się usuwać skórki bo ser i tak się wytopi w piekarniku a tego co pozostanie nie muszę jeść
 
Składniki:
250 - 300 g oczyszczonej z błon polędwicy wieprzowej a
100 - 150 g sera Cammembert, względnie Brie
1 twarda dojrzała gruszka
pieczone ziemniaki
turecki burek z nadzieniem z sera feta i szpinaku (nieobowiązkowo)
świeżo posiekana zielona pietruszka
masło
tłuszcz do smażenia
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
 
Wykonanie:
1.) Polędwicę pokroić na porcje. Obustronnie przesmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Pod koniec mięso doprawić solą i czarnym pieprzem. Pokryć plastrami sera Cammembert i aby ser się roztopił, wstawić na 10 minut na górną półkę do piekarnika rozgrzanego 200 stopni C.
 
 2.) Gruszkę przepołowić i pozbawić gniazd nasiennych Nie obierać! Podsmażyć na maśle razem z wcześniej upieczonymi ziemniakami.

3.) Podawanie: jak na zdjęciu podawać z porcją tureckiego strudla burek (albo bez), posypane na wydaniu zieloną pietruszką.

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....