wtorek, 30 marca 2021

Propozycje małych przekąsek na świąteczny stół

Na zbliżające się święta parę pomysłów do wykorzystania. Wszystkie poniżej zamieszczone małe dania nie tak dawno były prezentowane na blogu.
 
Lekki kisiel (zagęszczany żelatyną) na bazie czerwonego barszczu z przepiórczym jajem i bitą śmietaną

Plastry mango z serem mozarella i ostrą papryczką chili

Smażona makrela i łosoś marynowane w zalewie octowej z cebulą

Kto nie lubi łososia może podać taką samą makrelę z marchewką

Opanierowane tylko w mące smażone sardele, marynowane również w zalewie octowej

Rybki są takie małe, że opłaca się usmażyć więcej za jednym razem i zawekować w słoikach

Mus z dorsza podawany na plastrach czerwonych buraków

Suflet z pstrąga w plastrach podawany na zimno

W nadchodzący piątek następne pomysły. Tym razem na bazie gotowych produktów do wykonania bez najmniejszego wysiłku.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

2 komentarze:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...