piątek, 26 marca 2021

Kasza gryczana zapiekana z boczkiem

Gdy przed pierwszym kasa domowa świeci dnem. Warto zajrzeć do spiżarni. Zawsze się znajdzie jakaś kasza. Tym razem gryczana niepalona, zwana też białą.
Jeżeli ktoś pomyśli, że boczek i smalec w jednym daniu to zbrodnia przeciw zasadom zdrowego żywienia pewnie będzie mieć dużo racji. Jednakowoż wyznaję zasadę, że trzeba jeść wszystko ale z umiarem i w odpowiednich odstępach czasu. Znaczy naprzemiennie i rozmaicie. Taki grzech raz w kwartale nie zaszkodzi żadnemu zdrowemu organizmowi.
 
Dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną żadna porcja nie jest za duża
 
Składniki:
2 szklanki białej kaszy gryczanej - niepalonej
4,5 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka wieprzowego smalcu, najlepiej pozostałego spod pieczeni
120 - 150 g chudego pieczonego boczku
zielona pietruszka
 
Wykonanie:
1.) Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Osączyć.
 
2.) Boczek pokroić w kostkę wielkości grochu i razem ze smalcem mocno podgrzać w głębokim rondlu. Osobno bulion doprowadzić do wrzenia.
 
Gdy smalec się całkowicie rozpuści dodać osączoną kaszę i energicznie mieszając smażyć przez kilka minut

3.) Podsmażoną kaszę zalać wrzącym bulionem aby ją pokryła na ok. 0,5 cm
 
Tylko raz dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 12 - 15 minut aż wlany bulion mocno odparuje

Gdy płyn odparuje na tyle, że ziarna kaszy staną się widoczne przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę

4.) Zapiekać w temperaturze 130 - 140 stopni przez 30 - 40 minut.
 
Kto lubi może na wydaniu posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką

5.) Podawanie: podawać prosto z piekarnika z zsiadłym mlekiem lub kefirem.
 
Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...