Małże św. Jakuba (po polsku przegrzebki) smażone na maśle z czosnkiem i przyprawą curry.
Kto nie przepada za owocami morza jak zwykle może surowiec zastąpić kawałkami odpowiednio przyciętej piersi kurczaka |
Składniki:
12 sztuk małży św. Jakuba*, względnie tyle samo krążków wyciętych z piersi kurczaka
0,5 szklanki dobrej gatunkowo oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryczki piment d´espelette**
2 - 3 ząbki czosnku, w ilości wg uznania
2 łyżki masła
80 ml białego wytrawnego wina***, względnie lekkiego bulionu warzywnego
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Pół szklanki oliwy z oliwek wymieszać z papryczką piment d´espelette. Tym na kilka godzin zalać (pokryć) oczyszczone i osuszone małże.
2.) Po osączeniu, na maśle z dodatkiem oliwy spod marynaty przesmażyć obustronnie na niezbyt ostrym ogniu. Maja prawo się tylko lekko zrumienić.
W połowie smażenia dodać rozgnieciony czosnek. Solić i doprawiać pieprzem tuż przed zdjęciem z patelni. Wtedy dodatkowo podlać 80 ml białego wytrawnego wina i tylko raz doprowadzić do wrzenia.
3.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu z powstałym sosem
* - małże św Jakuba - przegrzebki - można dostać w sklepach sieci Makro; kto nie posiada własnej firmy zawsze może w recepcji wyrobić sobie jednodniową kartę zakupów
** - piment d´espelette - bardzo aromatyczny gatunek dość ostrej czerwonej papryki, nadaje potrawie specyficznego uroczego smaku
***- wino ma być wytrawne ale w żadnym wypadku kwaśne!
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.