wtorek, 6 kwietnia 2021

Sałatka ze śledziem, śmietaną i jogurtem

Za miast czystego śledzia w śmietanie można podać w formie sałatki. Po świętach z pewnością zostało sporo niewykorzystanych produktów więc nie trzeba będzie biegać do sklepu.

Kto lubi może uzupełnić czerwona papryką i natką pietruszki
 
Składniki:
2 filety śledziowe obrane ze skóry i z ości 
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka gęstego greckiego jogurtu 10%
1 łyżeczka gładkiej musztardy Dijon
2 jaja ugotowane na twardo pokrojone w słupki

pozostałe produkty pokrojone w niezbyt dużą zapałkę w ilości po 0,5 małej filiżanki:
2 – 3 ogórki typu korniszony, względnie marynowane w zalewie octowej
1 mała cebula szalotka
0,5 jabłka obranego ze skórki 
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
1.)  Wymienione składnik pokroić i wymieszać ze sobą.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, jogurt i musztardę.
Ponownie wymieszać.

Kroić i mieszać należy bezpośrednio po sobie. Po dodaniu śmietany bezzwłocznie do lodówki

2.) Pod przykryciem odstawić do lodówki na dobre 2 godziny.

3.) Podawanie: podawać z żytnim ciemnym razowym chlebem.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...