Coś dla potrzebujących kwasu Omega-3
Smażone paczuszki z łososia zawijane w plastry cukinii.
Składniki:
500g surowego łososia
2 całe jaja
kilka łyżek tartej bułki
1 łyżka świeżo posiekanego kopru (bo łosoś i koper są tak nierozłączne jak śledź i cebula)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
oliwa do smażenia
O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
czwartek, 29 czerwca 2017
sobota, 17 czerwca 2017
Cykoria z jabłkiem na gorąco.
Zacznij przyzwyczajać swoich bliskich do ciekawych nowinek w kuchni.
Cykoria z jabłkiem na gorąco.
Składniki:
1 kolba cykorii*
1 jabłko
1 mały obrany ząbek czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki świeżo i drobno startego imbiru
1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz prosto z młynka
zielona pietruszka
Wykonanie:
kolbę cykorii umyć i osuszyć. Przepołowić wzdłuż. Z każdej wyciąć twardy tron i wyrzucić.
Obie połówki przeciąć wzdłuż jeszcze raz. Kolejno wszystkie pokroić poprzecznie na 1,5 cm kawałki.
Jabłko obrać ze skóry, podzielić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Poprzecznie pokroić na plasterki jak cykorię.
Wszystko razem wymieszać z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku i drobno startego świeżego imbiru. Wrzucić do garnka z rozgrzana oliwą i często mieszając przesmażyć na średnim ogniu przez max. 5 minut. Na koniec dodać wino i zdjąć z ognia. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać natychmiast.
Podawanie:
podawać posypane świeżo posiekaną zieloną pietruszką.
* - wybierając cykorię w pierwszej linii należy kierować się żółtym kolorem obrzeży liści. Ręce precz jeżeli będą zielone bo oznacza to, że były zbyt długo składowane i pod wpływem światła w liściach zgromadził się chlorofil a wraz z nim trudna do zniesienia ostra gorycz.
Tadeusz Gwiaździński
Cykoria z jabłkiem na gorąco.
Składniki:
1 kolba cykorii*
1 jabłko
1 mały obrany ząbek czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki świeżo i drobno startego imbiru
1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz prosto z młynka
zielona pietruszka
Wykonanie:
kolbę cykorii umyć i osuszyć. Przepołowić wzdłuż. Z każdej wyciąć twardy tron i wyrzucić.
Obie połówki przeciąć wzdłuż jeszcze raz. Kolejno wszystkie pokroić poprzecznie na 1,5 cm kawałki.
Jabłko obrać ze skóry, podzielić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Poprzecznie pokroić na plasterki jak cykorię.
Wszystko razem wymieszać z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku i drobno startego świeżego imbiru. Wrzucić do garnka z rozgrzana oliwą i często mieszając przesmażyć na średnim ogniu przez max. 5 minut. Na koniec dodać wino i zdjąć z ognia. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać natychmiast.
Podawanie:
podawać posypane świeżo posiekaną zieloną pietruszką.
![]() |
Smażone medaliony z ryby zwanej żabnicą podane bez ziemniaków. Za to z rozmaitymi dodatkami. Między innymi z opisaną tu cykorią z jabłkiem, która smakowo pasuje do tego dania wręcz wyśmienicie! |
Tadeusz Gwiaździński
piątek, 9 czerwca 2017
Polędwica wieprzowa z pieca zawijana w cienko ukrojoną słoninę.
Mięso zapieczone w
wysokiej temperaturze powinno zachować apetyczny lekko różowy kolor.
![]() |
Wybór dodatków jest całkowicie dowolny. Tutaj: z mizerią w śmietanie, koktajlowymi pomidorkami i młodą kapustką. |
Składniki:
1 warkocz polędwicy wieprzowej
10 cienko ukrojonych plastrów solonej lub surowej słoniny (w żadnym wypadku wędzonej)
2 łyżki oliwy z oliwek
Pyzy ziemniaczano serowe:
0,5kg ugotowanych utłuczonych ziemniaków
250g gładkiego twarożku 20%
2 żółtka
2 łyżki kaszy manny
mąka pszenna
sól do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka świeżo siekanej zielonej pietruszki
1 warkocz polędwicy wieprzowej
10 cienko ukrojonych plastrów solonej lub surowej słoniny (w żadnym wypadku wędzonej)
2 łyżki oliwy z oliwek
Pyzy ziemniaczano serowe:
0,5kg ugotowanych utłuczonych ziemniaków
250g gładkiego twarożku 20%
2 żółtka
2 łyżki kaszy manny
mąka pszenna
sól do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka świeżo siekanej zielonej pietruszki
wtorek, 9 maja 2017
Konfiturka do ozdabiania tortów i innych deserów
Konfiturka
do
ciast, tortów i innych deserów na bazie cytrusowych owoców kumquat. Je
się razem ze skórką! Owe karłowate pomarańczki w Polsce nie cieszą się
specjalnym wzięciem. Do ich
jedzenia zniechęca brak miąższu typowego dla pomarańczy, oraz
uprzedzenie do
jedzenia całego owocu ze skórką. W tej kombinacji gorycz zawarta w smaku
zostaje złagodzona dodatkiem cukru.
Ręczę, że warto spróbować.
![]() |
Zwolennicy zawiesistych konfitur mogą dodać cukru żelującego. |
Składniki:
150 - 200g owoców kumquat
3 spore pomarańcze
3 łyżki cukru (kto lubi może dać cukier żelujący)
przyprawy: laska cynamonu, 1 goździk, 1 anyżek gwiazdkowy, 1/5 orzecha gałki muszkatołowej, 1 kapsułka czarnego kardamonu
Wykonanie:
owoce kumquat umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Chodzi o to aby ze skórki wymoczyć nadmiar goryczy.
Z trzech pomarańczy wycisnąć sok, przecedzić i zagotować z przyprawami. Pod przykryciem trzymać na maleńkim ogni ok. kwadransa. Odstawić z ognia na 0,5 godziny. Przecedzić i zebrać spływający sok pomarańczowy.
Owoce kumquat podzielić na ćwiartki i koniecznie dokładnie pozbawić pestek.
150 - 200g owoców kumquat
3 spore pomarańcze
3 łyżki cukru (kto lubi może dać cukier żelujący)
przyprawy: laska cynamonu, 1 goździk, 1 anyżek gwiazdkowy, 1/5 orzecha gałki muszkatołowej, 1 kapsułka czarnego kardamonu
Wykonanie:
owoce kumquat umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Chodzi o to aby ze skórki wymoczyć nadmiar goryczy.
Z trzech pomarańczy wycisnąć sok, przecedzić i zagotować z przyprawami. Pod przykryciem trzymać na maleńkim ogni ok. kwadransa. Odstawić z ognia na 0,5 godziny. Przecedzić i zebrać spływający sok pomarańczowy.
Owoce kumquat podzielić na ćwiartki i koniecznie dokładnie pozbawić pestek.
![]() |
Owoce przeważnie mają po dwie pestki. Zdarza się jednak, że i po pięć, albo ani jednej! |
Na
dnie odpowiedniego rondelka rozprowadzić cukier i postawić na średnim
ogniu. Gdy zacznie karmelizować, wlać przecedzony sok pomarańczowy. Nie
mieszać! Gdy się cukier rozpuści, wrzucić pokrojone owoce kumquat i bez
przykrycia gotować na maleńkim ogniu 10 - 12 minut.
Przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i zawekować.
Tak przygotowane mogą stać w lodówce przez 2 - 3 miesiące.
Podawanie:
podawać jako ozdobne urozmaicenie smakowe do różnych deserów, a głównie do tortów, pierników, serników lub makowców.
Tak przygotowane mogą stać w lodówce przez 2 - 3 miesiące.
Podawanie:
podawać jako ozdobne urozmaicenie smakowe do różnych deserów, a głównie do tortów, pierników, serników lub makowców.
Tadeusz Gwiaździński
niedziela, 7 maja 2017
Waniliowy torcik Galliano na przyjęcia w szczupłym gronie.
Torcik
Galliano (tortownica Ø 20 cm)
Głównie dla zwolenników aromatu wanilii. |
Składniki:
4 jaja klasy „M”
100g cukru
szczypta soli
100g pszennej mąki (Typ 700)
1 opakowanie budyniu waniliowego (45g)
Krem:
2 żółtka
70g cukru
250ml mleka
1 łyżka cukru
1 laska wanilii
5 płatów żelatyny (7 x 12 cm) względnie tyle granulatu
ile potrzeba do 0,5 l płynu
100ml likieru Galliano Vanilla (30 % alk.)
250ml słodkiej śmietanki kremówki 36%!
Dodatkowo:
50 ml likieru Galliano
50 ml syropu (100g cukru rozpuszczonego w 100ml gorącej
wody)
(kto ma i może, zamiast cukrowego daje - Sirup
Geranium*)
100ml gorącego mleka
200g konfitury z żurawin
wtorek, 2 maja 2017
Praktyczne porady w sprawie pracy nad tortami.
Tort
jest wyrobem cukierniczym, który zasadniczo bywa podawany na stół z jakiejś
uroczystej okazji. Dlatego jak żaden inny produkt powinien być wykonany
nadzwyczaj starannie. Na talerzu ma cieszyć a nie wzbudzać zwątpienie.
![]() |
Pierwszą prezentacją jest zawsze wniesienie na stół całego gotowego wyrobu. |
Przy
tej okazji nie wolno zapominać, że każda wyserwowana porcja ma się prezentować
jednakowo elegancko.
Dlatego
składając tort trzeba pamiętać aby wszystkie warstwy miały zachowaną
proporcjonalną wielkość i grubość.
![]() |
Tu widać, że jednoznacznie dolna warstwa jest cieńsza od górnej. Nawet jeżeli smak jest OK ta dysproporcja trochę razi na talerzu. |
niedziela, 23 kwietnia 2017
Podstawowe błędy parzenia kawy w kawiarce!
Kawa parzona we włoskim dzbanuszku, w Polsce powszechnie zwanym kawiarką.
Niestety tak parzony napój nie należy do najzdrowszych a to ze względu na zbyt wysoką temperaturę jaka powstaje wewnątrz naczynia.
Jeżeli już nie ma innej możliwości powinno się przestrzegać następujących zasad:
1. - przygotować sitko na kawę, wstawiając je do szklanki odpowiedniej wielości
CZĘSTO POPEŁNIANY BŁĄD - ubijanie kawy bo to powoduje utrudnienie przepływu naparu i w konsekwencji niepożądane spowolnienie procesu.
Niestety tak parzony napój nie należy do najzdrowszych a to ze względu na zbyt wysoką temperaturę jaka powstaje wewnątrz naczynia.
Jeżeli już nie ma innej możliwości powinno się przestrzegać następujących zasad:
1. - przygotować sitko na kawę, wstawiając je do szklanki odpowiedniej wielości
![]() |
Sitko opierając się o brzegi szklanki powinno stać możliwie równo. |
![]() |
To znacznie ułatwia porcjonowanie kawy. Kolejno grzbietem łyżeczki wyrównać powierzchnię. W żadnym wypadku nie ubijać!!! |
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Rydze zatopione w maśle
Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....

-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
Błąd Nr 1 . Źle ustawione pokrętło dozownika wody. Czyli nie ta ilość wody, jaka powinna przypadać na jedną porcję kawy! Uwaga na półauto...