wtorek, 2 października 2018

Pierogi nadziewane farszem z dyni Hokkaido.

Jesień to pora na dynię a w wielu gospodarstwach domowych na dyniowe szaleństwo. Wyrobom i przetworom nie ma końca. Dzisiaj mały pomysł na pierogi z dynią.

Posypywanie na wydaniu tartym parmezanem nie jest obowiązkowe ale ze względu na "blady" smak samej dyni - raczej wskazane.
Składniki:
250 - 300 g ciasta na pierogi z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki kurkumy w proszku
1 - 1,5 szklanki startego na grubym tarle miąższu dyni hokkaido
2 łyżki czystego startego na grubym tarle miąższu gruszki z gatunku William's
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1 szklanka listków świeżej rucoli
1 + 2 łyżki masła
2 łyżki czerwonego starego octu balsamico

Wykonanie:
zagnieść ciasto jak na pierogi dodając do mąki płaską łyżeczkę kurkumy w proszku.
Miąższ dyni i gruszki przesmażyć stosując 1 łyżkę masła. Doprawić solą, gałką muszkatołową i czarnym pieprzem prosto z młynka. Rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki na pierogi.
Wypełniać przestudzonym nadzieniem i dobrze sklejać brzegi.
W płaskim rondlu zagotować posoloną wodę z dodatkiem cukru. Zmniejszyć płomień do minimum i ostrożnie wkładać przygotowane pierogi. Mają się bardziej parzyć niż gotować. Po ok. 5 minutach wyjmować łyżką cedzakową. Dobrze osączać.
Roztopić 2 łyżki masła i podlać pierogi na talerzu. Uzupełnić kilkoma kroplami starego octu balsamico.
Posypać świeżo startym parmezanem i pokryć listkami rucoli wymieszanej z 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 łyżeczką soku z cytryny.
UWAGA! W tym przepisie do rucoli nie daje się soli.

Tadeusz Gwiaździński

4 komentarze:

  1. Pierogów z takim nadzieniem nigdy nie próbowałam. Choć dynia w mojej kuchni jest rzadko wykorzystywanym warzywem, mam ochotę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli można poproszę o krótką relację jak wyszło :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie? Teoretycznie wszystko można. Jednak wtedy dobrze by było dodać czegoś innego co ubarwi płaski smak dyni.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...