piątek, 28 września 2018

Świeże filety rybne z suszonymi pomidorami.

A w zasadzie to przepis na filety z morskiej ryby o w miarę  spoistym mięsie, serwowane w pikantnym kwaśnym sosie.

Na zdjęciu filety świeżej makreli, które można z powodzeniem zastąpić inną rybą, np. tzw. zielonym śledziem.*
Składniki:
400 g świeżych filetów rybnych
oliwa z oliwek do smażenia
2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki konserwowej (bez skóry!)
2 łyżki drobno pokrojonej żółtej papryki konserwowej (bez skóry!)
1 płaska łyżeczka drobno pokrojonej świeżej papryczki chili (bez pestek!)
1 łyżka masła
0,35 szklanki białego wytrawnego wina (nie może być kwaśne!)
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
 z filetów ryby koniecznie usunąć pozostałe ości. Podzielić na porcje. Smażyć krótko (4 - 5 minut) na niezbyt ostrym ogniu. Solić dopiero na patelni.
Przed końcem smażenia zmniejszyć ogień i przewrócić na drugą stronę. Maksymalnie na 1 minutę.
Na osobnej patelni krótko podsmażyć suszone pomidory i obie konserwowe papryki + papryczkę chili. Po kilku minutach podlać białym winem. W razie potrzeby doprawić solą i czarnym pieprzem. Na to wrzucić przesmażone kawałki ryby. Zmniejszyć ogień i na dwie minuty szczelnie przykryć.
Podawać natychmiast z dowolnymi dodatkami.

* - zielony śledź - tym mianem często określa się świeżo złowione śledzie.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...