Na zdjęciu filety świeżej makreli, które można z powodzeniem zastąpić inną rybą, np. tzw. zielonym śledziem.* |
400 g świeżych filetów rybnych
oliwa z oliwek do smażenia
2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki konserwowej (bez skóry!)
2 łyżki drobno pokrojonej żółtej papryki konserwowej (bez skóry!)
1 płaska łyżeczka drobno pokrojonej świeżej papryczki chili (bez pestek!)
1 łyżka masła
0,35 szklanki białego wytrawnego wina (nie może być kwaśne!)
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
z filetów ryby koniecznie usunąć pozostałe ości. Podzielić na porcje. Smażyć krótko (4 - 5 minut) na niezbyt ostrym ogniu. Solić dopiero na patelni.
Przed końcem smażenia zmniejszyć ogień i przewrócić na drugą stronę. Maksymalnie na 1 minutę.
Na osobnej patelni krótko podsmażyć suszone pomidory i obie konserwowe papryki + papryczkę chili. Po kilku minutach podlać białym winem. W razie potrzeby doprawić solą i czarnym pieprzem. Na to wrzucić przesmażone kawałki ryby. Zmniejszyć ogień i na dwie minuty szczelnie przykryć.
Podawać natychmiast z dowolnymi dodatkami.
* - zielony śledź - tym mianem często określa się świeżo złowione śledzie.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.