wtorek, 16 października 2018

Filet z dorsza zapiekany ze słonym włoskim boczkiem pancetta

Jesień i zima to pora na dorsza w każdej postaci.

Rozmaite dodatki znacznie podnoszą atrakcyjność dania.
Składniki:
1 filet z dorsza 400 - 500 g
100 g włoskiego solonego boczku pancetta
pieprz cytrynowy
względnie kto ma andaliman


Wykonanie:
odpowiednią formę wyłożyć papierem do pieczenia. Centralnie rozmieścić cienkie plastry boczku.


Na tym ułożyć warkocz polędwicy z dorsza.


Doprawić posiadanym pieprzem i pokryć warstwą cienkich plastrów boczku.


Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 25 - 30 minut.
Grzeje góra + dół. Czas pieczenia zależy od wielkości fileta.

Ryba po wyjęciu z piekarnika.
Sałatka z pomidorów + duszona marchewka to idealne dodatki do tego dania.

Na 20 minut przed obróbką termiczną plastry marchewki posolić i dodać łyżeczkę cukru. Później z dodatkiem 2 łyżek masła pod przykryciem dusić we własnym soku.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...