Rozmaite dodatki znacznie podnoszą atrakcyjność dania. |
1 filet z dorsza 400 - 500 g
100 g włoskiego solonego boczku pancetta
pieprz cytrynowy
względnie kto ma andaliman
Wykonanie:
odpowiednią formę wyłożyć papierem do pieczenia. Centralnie rozmieścić cienkie plastry boczku.
Na tym ułożyć warkocz polędwicy z dorsza.
Doprawić posiadanym pieprzem i pokryć warstwą cienkich plastrów boczku.
Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 25 - 30 minut.
Grzeje góra + dół. Czas pieczenia zależy od wielkości fileta.
Ryba po wyjęciu z piekarnika. |
Na 20 minut przed obróbką termiczną plastry marchewki posolić i dodać łyżeczkę cukru. Później z dodatkiem 2 łyżek masła pod przykryciem dusić we własnym soku. |
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.