wtorek, 16 października 2018

Filet z dorsza zapiekany ze słonym włoskim boczkiem pancetta

Jesień i zima to pora na dorsza w każdej postaci.

Rozmaite dodatki znacznie podnoszą atrakcyjność dania.
Składniki:
1 filet z dorsza 400 - 500 g
100 g włoskiego solonego boczku pancetta
pieprz cytrynowy
względnie kto ma andaliman


Wykonanie:
odpowiednią formę wyłożyć papierem do pieczenia. Centralnie rozmieścić cienkie plastry boczku.


Na tym ułożyć warkocz polędwicy z dorsza.


Doprawić posiadanym pieprzem i pokryć warstwą cienkich plastrów boczku.


Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 25 - 30 minut.
Grzeje góra + dół. Czas pieczenia zależy od wielkości fileta.

Ryba po wyjęciu z piekarnika.
Sałatka z pomidorów + duszona marchewka to idealne dodatki do tego dania.

Na 20 minut przed obróbką termiczną plastry marchewki posolić i dodać łyżeczkę cukru. Później z dodatkiem 2 łyżek masła pod przykryciem dusić we własnym soku.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...