Placki
kartoflane po włosku z serem mozzarella.
Bezmięsne
sycące danie, które można podać na obiad z dowolną sałatą.
Dzisiaj z drobną polną sałatą i daktylowymi pomidorkami.
Na pierwszy rzut oka nie widać żadnej różnicy między tymi nadziewanymi a klasycznymi. |
1 kg mącznych ziemniaków na placki
plastry sera mozzarella ukrojone na grubość 0,5 cm, po jednym na porcję
0,5 szklanki gęstego tłustego jogurtu
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki zetrzeć na grubym tarle. Dodać łyżkę posiekanej zielonej pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wg powstałej konsystencji uzupełnić kilkoma łyżkami chudego jogurtu. Formować placki, wkładając w środek każdego plaster sera mozzarella.
Kłaść na
małą ilość gorącego tłuszczu. Na zdjęciu poniżej placki smażące się na oleju
rzepakowym. Podobno najzdrowszym z najzdrowszych.
W Austrii
jest dostępny rzetelnie rafinowany gatunek, przez co jest zaliczany do
najlepszych na świecie. Warto tu będąc zaopatrzyć się w taki, albo poprosić
znajomych, aby przywieźli.
Prosto z patelni podawać z dowolną sałatą wymieszana z pomidorkami koktajlowymi.
Tadeusz Gwiaździński
Robię "ciut" inaczej -zawsze dodaję jajko i nieco skrobi kartoflanej, w Polsce nazywanej mąką kartoflaną. Można też użyć skrobi kukurydzianej.. To dobre "papu".
OdpowiedzUsuńDodanie jajka i skrobi tworzy łatwiejszą w obróbce masę.
Miłego;)
Jeśli Ci tak smakuje to może i ja spróbuję :-) Wiejska kuchnia włoska na wielu odcinkach potrafi być dość ascetyczna co nie oznacza, że przez to musi być niesmaczna :-)
Usuń