wtorek, 14 maja 2019

Placki kartoflane bez jajek i mąki, nadziewane mozzarellą


Placki kartoflane po włosku z serem mozzarella. 
Bezmięsne sycące danie, które można podać na obiad z dowolną sałatą.
Dzisiaj z drobną polną sałatą i daktylowymi pomidorkami.

Na pierwszy rzut oka nie widać żadnej różnicy między tymi nadziewanymi a klasycznymi.
Składniki:
1 kg mącznych ziemniaków na placki
plastry sera mozzarella ukrojone na grubość 0,5 cm, po jednym na porcję
0,5 szklanki gęstego tłustego jogurtu
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
ziemniaki zetrzeć na grubym tarle. Dodać łyżkę posiekanej zielonej pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wg powstałej konsystencji uzupełnić kilkoma łyżkami chudego jogurtu. Formować placki, wkładając w środek każdego plaster sera mozzarella.



Kłaść na małą ilość gorącego tłuszczu. Na zdjęciu poniżej placki smażące się na oleju rzepakowym. Podobno najzdrowszym z najzdrowszych.
W Austrii jest dostępny rzetelnie rafinowany gatunek, przez co jest zaliczany do najlepszych na świecie. Warto tu będąc zaopatrzyć się w taki, albo poprosić znajomych, aby przywieźli.



Prosto z patelni podawać z dowolną sałatą wymieszana z pomidorkami koktajlowymi.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Robię "ciut" inaczej -zawsze dodaję jajko i nieco skrobi kartoflanej, w Polsce nazywanej mąką kartoflaną. Można też użyć skrobi kukurydzianej.. To dobre "papu".
    Dodanie jajka i skrobi tworzy łatwiejszą w obróbce masę.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Ci tak smakuje to może i ja spróbuję :-) Wiejska kuchnia włoska na wielu odcinkach potrafi być dość ascetyczna co nie oznacza, że przez to musi być niesmaczna :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...