wtorek, 21 maja 2019

Roladki z szynki San Daniele, słoniny, salami i kremu z fasoli.


Roladki z szynki San Daniele, zawijane razem ze słoniną Lardo, pikantnym salami oraz pastą z fasoli i czosnku. Niby nic a jednak to prawdziwy kulinarny rarytas. 
W sumie składniki bazowe można interpretować dowolnie. Zamiast szynki San Daniele zastosować inną ale bardzo cienko ukrojoną. Zamiast słoniny Lardo np. pieczony boczek, itp.

Już na talerzu, Włosi obowiązkowo podlewają danie oliwą.
Składniki:
100 g absolutnie świeżo i bardzo cienko ukrojonej włoskiej szynki San Daniele
100 g bardzo cienko ukrojonej solonej włoskiej słoniny Lardo
100 g bardzo cienko ukrojonego pikantnego włoskiego salami
0,5 szklanki drobnej jasno brązowej lub białej fasoli


2 - 3 ząbki czosnku wg indywidualnego uznania

0,5 szklanki świeżo poszatkowanej bulwy włoskiego kopru (fenkuła)
0,5 szklanki bulionu drobiowego
1 płaska łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

suchą i przebraną fasolę zalać na noc przegotowaną wodą. Następnego dnia, po odcedzeniu na sicie, tzw. pierwszą wodę należy wylać*. Zalać nową porcją przegotowanej wody i po dodaniu kilku ząbków czosnku, gotować powoli do miękkości. Gotować BEZ SOLI! Kto nie przepada za czosnkiem, może go usunąć zaraz po ugotowaniu.
Jeszcze na gorąco ugotowaną fasolę przecisnąć przez praskę. 

Natychmiast po przeciśnięciu przez praskę dodać oliwę aby masa nie wyschła!
Wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy na gładką pastę. Dopiero wtedy solić ale z umiarem!
Ponieważ szynka San Daniele i słonina Lardo zawierają dość soli dlatego masę fasolową należy solić bardzo oszczędnie albo nawet zrezygnować z solenia i doprawiać tylko czarnym pieprzem.

Na plastrach szynki ułożyć cieniusieńkie plastry solonej słoniny Lardo.
Na wierzch dochodzi plaster pikantnego salami z papryką.
Całość posmarować pastą fasolową.
Kolejno ciasno zwinąć w roladki.
Gotowe roladki kroić poprzecznie na plastry grubości małego palca.
Kroić dopiero na krótko przed podawaniem.
Poszatkowaną bulwę kopru włoskiego poddusić w bulionie na małym ogniu. Odcedzić i odcisnąć.
Podawać jak na tytułowym zdjęciu.

* - moczenie suszonej fasoli przed gotowaniem - WAŻNE! Podczas procesu moczenia z fasoli do wody przejdą związki, których nasze organizmy nie są w stanie strawić. Dodatkowo także i te, które po zjedzeniu powodują wzdęcia. Z tej przyczyny pierwszą wodę obowiązkowo należy wylać!

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...