Roladki z
szynki San Daniele, zawijane
razem ze słoniną Lardo, pikantnym salami oraz pastą z fasoli i czosnku. Niby nic a jednak to prawdziwy kulinarny rarytas.
W sumie składniki bazowe można interpretować dowolnie. Zamiast szynki San Daniele zastosować inną ale bardzo cienko ukrojoną. Zamiast słoniny Lardo np. pieczony boczek, itp.
W sumie składniki bazowe można interpretować dowolnie. Zamiast szynki San Daniele zastosować inną ale bardzo cienko ukrojoną. Zamiast słoniny Lardo np. pieczony boczek, itp.
Już na talerzu, Włosi obowiązkowo podlewają danie oliwą. |
100 g absolutnie świeżo i bardzo cienko ukrojonej włoskiej szynki San Daniele
100 g bardzo cienko ukrojonej solonej włoskiej słoniny Lardo
100 g bardzo cienko ukrojonego pikantnego włoskiego salami
0,5 szklanki drobnej jasno brązowej lub białej fasoli
2 - 3 ząbki czosnku wg indywidualnego uznania
0,5 szklanki świeżo poszatkowanej bulwy włoskiego kopru (fenkuła)
0,5 szklanki bulionu drobiowego
1 płaska łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
czarny pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
suchą i przebraną fasolę
zalać na noc przegotowaną wodą. Następnego dnia, po odcedzeniu na sicie, tzw. pierwszą wodę
należy wylać*. Zalać nową porcją przegotowanej wody i po dodaniu kilku ząbków
czosnku, gotować powoli do miękkości. Gotować BEZ SOLI! Kto nie przepada za czosnkiem,
może go usunąć zaraz po ugotowaniu.
Jeszcze na gorąco ugotowaną fasolę przecisnąć przez praskę.
Natychmiast po przeciśnięciu przez praskę dodać oliwę aby masa nie wyschła! |
Wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy na gładką pastę. Dopiero wtedy solić ale z
umiarem!
Ponieważ szynka San Daniele i
słonina Lardo zawierają dość soli dlatego masę fasolową należy solić bardzo oszczędnie albo nawet zrezygnować z solenia i doprawiać tylko czarnym pieprzem.
Na plastrach
szynki ułożyć cieniusieńkie plastry solonej słoniny Lardo.
|
Na wierzch
dochodzi plaster pikantnego salami z papryką.
|
Całość posmarować pastą fasolową.
|
Kolejno ciasno zwinąć w roladki.
|
Gotowe
roladki kroić poprzecznie na plastry grubości małego palca.
|
Poszatkowaną bulwę kopru włoskiego poddusić w bulionie na małym ogniu. Odcedzić i odcisnąć.
Podawać jak na tytułowym zdjęciu.
* - moczenie suszonej fasoli przed gotowaniem - WAŻNE! Podczas procesu moczenia z fasoli do wody przejdą związki, których nasze organizmy nie są w stanie strawić. Dodatkowo także i te, które po zjedzeniu powodują wzdęcia. Z tej przyczyny pierwszą wodę obowiązkowo należy wylać!
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.