piątek, 24 maja 2019

Sandacz w "papilotach" podawany ze szparagami z patelni.

Sandacz z drobnymi warzywkami zapiekany w papierowych paczuszkach - "papilotach".

Sandacz zapiekany z warzywkami, podany ze szparagami z patelni.
Składniki:
2 filety z sandacza po 250 - 300 g każdy
150 g drobno pokrojonej mieszanki z marchewki, selera, cebuli i czosnku
1 łyżka zielonych oliwek bez pestek
1 łyżka marynowanych kaparów
6 łyżek masła do porcji ryby
oliwa z oliwek
2 szklanki obranych i pokrojonych mieszanych szparagów (białych i zielonych)
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
masło i oliwa do smażenia

Wykonanie:
filety rybne podzielić na 6 równych porcji. Każdą układać na odpowiednio przyciętym papierze do pieczenia. Najpierw na środku umieścić łyżeczkę oliwy z oliwek. Na tym położyć rybę doprawioną solą i pieprzem. Dodać po 2 łyżki warzywnej mieszanki i po 1 łyżce masła. Szczelnie zawinąć w papier, ciasno ułożyć na płaskiej formie do pieczenia i zapiec w piekarniku na środkowej półce w temperaturze 200 stopni, grzeje góra + dół, przez ok. 25 minut.

"Papiloty" z sandaczem świeżo wyjęte z piekarnika.
Pokrojone szparagi przesmażyć na maśle z domieszką oliwy z oliwek. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 7 - 8 minut. Często mieszać.

Ze względu na sosik jaki zbierze się pod spodem, każdy z jedzących sam sobie rozwija paczuszkę na talerzu.
Podawać bez ziemniaków tylko ze szparagami. Patrz tytułowe zdjęcie u góry

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...