Prawdziwa rewelacja
smakowa i jeżeli do tego ktoś lubi te owoce, może się w tym deserze zakochać. Smak truskawek nie dominuje, choć czuje
się go wyraźnie.
|
500 g truskawek możliwie najświeższych, umytych i pozbawionych szypułek
125 ml wody
150 g cukru
(wg uznania, nawet 200 g)
500 g
mascarpone
250 ml
słodkiej śmietanki kremówki, najlepiej 36%
kilka łyżek
sproszkowanych biszkopcików
6 płatów 7 x
12 cm żelatyny (ew. 2 łyżeczki granulatu)
w wersji dla
dorosłych – 1 łyżka likieru waniliowego lub wódki z wanilią
2 laski wanilii przeciąć wzdłuż i na kilka miesięcy zalać
1/2 l czystej wódki. Najlepiej Żytniej
z
kłoskiem. Odstawić w miejsce pozbawione światła, i co2 tygodnie, i po kilka
razy mocno wstrząsać.
|
24 – 40
biszkopcików (w zależności od zastosowanej formy)
na foremkę
typu "cegła" (23 x 15 x 8,5 cm) potrzeba 24 biszkopciki (3 warstwy po 8
sztuk)
do wypełnienia tortownicy Ø 24 cm potrzeba 40 biszkopcików
Wykonanie:
truskawki
pokroić. Wodę zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć i cukier się całkowicie
rozpuści, odstawić z ognia. Wrzucić pokrojone truskawki i zmiksować
blenderem.
Do moczenia
biszkopcików odlać 1/3 samego syropu (jeżeli zastosuje się prostokątną foremkę, wówczas
wystarczy ¼ podanej ilości)
Syrop z owcami nie ma prawa się zagotować! |
W jeszcze
dobrze ciepłym syropie rozpuścić żelatynę.
Stale
mieszając stopniowo dodawać mascarpone.
Następną porcję dodaje się dopiero po całkowitym
dobrym wymieszaniu poprzedniej! |
Kolejno,
również małymi partiami dodawać ubitą na krem śmietanę.
|
Gdy
powstanie absolutnie gładka masa, można ją doprawić likierem bądź wódką z wanilią, lub jednym
z syropów widocznych na ostatnim zdjęciu.
Na dno formy
wyłożonej folią spożywczą wlać część masy serowo truskawkowej, i ułożyć na niej pierwszą warstwę
biszkopcików.
|
|
|
|
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.