piątek, 31 maja 2019

Nadziewane kalmary na 3 sposoby

Danie dla absolutnych zwolenników owoców morza.
Interpretacja przepisu całkowicie dowolna.

6 sztuk jak na zdjęciu może stanowić pełne drugie danie obiadowe.
Składniki:
20 - 25 sztuk kalmarów
(kto nie ma możliwości kupienia surowych, może użyć świeżo rozmrożonych)

Nadzienie:
5 łyżek ugotowanych na mleku płatków jaglanych (w ilości wg zapotrzebowania)
1 - 2 jaja
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

0,5 szklanki młodej marchewki pokrojonej w drobną kostkę i przesmażonej na maśle
0,5 szklanki mięsa z piersi kurczaka pokrojonej w drobną kostkę i przesmażonej na maśle
0,5 szklanki surowych krewetek pokrojonych w drobną kostkę i przesmażonych na maśle
oliwa z oliwek i masło do smażenia



Wykonanie:
kalmary oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha.
Stale mieszając ugotować na mleku gęstą kaszkę z płatków jaglanych. Ostudzić.
Zaciągnąć roztrzepanym jajem. Uzupełnić zmiażdżonym i rozdrobnionym czosnkiem, zieloną pietruszką, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszać.
Otrzymaną masę podzielić na 3 równe części.
Na tej bazie zrobić 3 wersje nadzienia. Po jednej z: marchewką, z krewetkami i z piersią kurczaka.
Nadziać oczyszczone tusze kalmarów i spiąć wykałaczką.
Smażyć po ok. 4 - 5 minut z obu stron na średnio rozgrzanej oliwie z oliwek.
Na wydaniu dodatkowo posolić. Usunąć wykałaczki i natychmiast podawać.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...