Małe cukinie jako dodatek do II dania zamiast ziemniaków lub makaronu. Do zastosowania wszędzie tam gdzie należy unikać produktów zawierających gluten.
Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 4 - 5 minut. Inaczej "jarzynka" straci jędrność i stanie się ciapowata. |
3 - 4 małe jędrne cukinie
parę łyżek gatunkowo dobrej oliwy
garść zielonej pietruszki
sól morska
czarny pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
małe cukinie i pokroić w niezbyt cienkie
wstążki. Rzucić na patelnię na dobrą oliwę z oliwek. Często mieszając,
przesmażyć na średnim ogniu. Na sam koniec dodać zielonej pietruszki, w ilości
wg własnego smaku.
Pasuje szczególnie do potraw podawanych z sosem.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.