piątek, 20 września 2019

Filet z grzbietu dużego dorsza z marchewką.

Jeżeli w "rybolu" zobaczysz filet z grzbietu kilku kilogramowego dorsza nie zastanawiaj się ani chwili. To jest prawdziwy rarytas wśród ryb.

Wbrew rozpowszechnianym negatywnym opiniom duży dorsz jest rybą wspaniałą w smaku. To nie jest tak jak ze szczupakiem, gdzie jeżeli ryba liczy sobie ponad 2,5 kg to mięso jest drewnowate. Na zdjęciu dorsz zakupiony w krakowskim Makro.
Składniki:
400 - 500 g fileta z dużego dorsza
4 średniej wielkości marchewki
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
tłuszcz do smażenia, najlepiej sklarowane masło

Wykonanie:
oczyszczone i oskrobane marchewki zetrzeć na tarle o grubych otworach. Umieścić w płaskim rondlu o grubym dnie, lekko posolić, wymieszać z 1 płaską łyżeczką cukru i pod przykryciem odstawić na 0,5 godziny. Po upływie odmierzonego czasu postawić na małym ogniu, dodać łyżkę masła i wymieszać. Gdy się masło rozpuści dodać przecier pomidorowy i jeszcze raz wymieszać. Pod przykryciem dusić na maleńkim ogniu przez 5 - 7 minut. Pod koniec wlać połowę odmierzonego wina. Poczekać aż odparuje. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta uzupełnić pozostałym winem.
Gdyby smak okazał się zbyt kwaśny dodać drugą łyżeczkę cukru.
W czasie kiedy marchew będzie się dusić filet z dorsza podzielić na wymaganą ilość porcji (4 - 6)
Posolić i oprószyć mąką po stronie skóry. Smażyć najlepiej na sklarowanym maśle na teflonowej patelni na średnim ogniu, kładąc skórą do dołu.
80% czasu smażenia powinno odbywać się właśnie po stronie skóry. Kolejno krótko przesmażyć pozostałe strony.
Podawać natychmiast prosto z patelni uzupełniając duszona marchewką.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...