Jeżeli w "rybolu" zobaczysz filet z grzbietu kilku kilogramowego dorsza nie zastanawiaj się ani chwili. To jest prawdziwy rarytas wśród ryb.
400 - 500 g fileta z dużego dorsza
4 średniej wielkości marchewki
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
tłuszcz do smażenia, najlepiej sklarowane masło
Wykonanie:
oczyszczone i oskrobane marchewki zetrzeć na tarle o grubych otworach. Umieścić w płaskim rondlu o grubym dnie, lekko posolić, wymieszać z 1 płaską łyżeczką cukru i pod przykryciem odstawić na 0,5 godziny. Po upływie odmierzonego czasu postawić na małym ogniu, dodać łyżkę masła i wymieszać. Gdy się masło rozpuści dodać przecier pomidorowy i jeszcze raz wymieszać. Pod przykryciem dusić na maleńkim ogniu przez 5 - 7 minut. Pod koniec wlać połowę odmierzonego wina. Poczekać aż odparuje. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta uzupełnić pozostałym winem.
Gdyby smak okazał się zbyt kwaśny dodać drugą łyżeczkę cukru.
W czasie kiedy marchew będzie się dusić filet z dorsza podzielić na wymaganą ilość porcji (4 - 6)
Posolić i oprószyć mąką po stronie skóry. Smażyć najlepiej na sklarowanym maśle na teflonowej patelni na średnim ogniu, kładąc skórą do dołu.
80% czasu smażenia powinno odbywać się właśnie po stronie skóry. Kolejno krótko przesmażyć pozostałe strony.
Podawać natychmiast prosto z patelni uzupełniając duszona marchewką.
Tadeusz Gwiaździński
O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?
Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej pojemn...
-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
- nie jeden smakosz marzy o tym aby móc choć raz skosztować tego „prawdziwego” tatara z koniny Tatar - potrawa podawana na zimno, ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.