wtorek, 17 września 2019

Zupa krem ze świeżych pomidorów z morelami


Zupa pomidorowa pół na pół z morelami.

Dodatek lekko ubitej śmietanki kremówki znacznie podnosi świetność tej zupy.
Składniki:
0,5 kg słodkich pomidorów
0,5 kg słodkich moreli

Zarówno pomidory jak i morele nie powinny być kwaśne! W racie czego można zastąpić morele nektarynami lub nawet brzoskwiniami.
1 mały seler korzenny
garść zielonych liści selera
gałązka zielonego rozmarynu
70 ml słodkiej śmietanki kremówki
sól i pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
ugotować wywar z selera i zielonych liści. Przecedzić przez sito i posolić.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Morele przepołowić i wyrzucić pestki. Do gorącego wrzucić rozdrobnione pomidory i morele.
Rozgotować na miazgę, pod koniec wrzucając gałązkę rozmarynu na jakieś 5 minut.
Wyjąć rozmaryn, zmiksować i na koniec przetrzeć przez gęste sito. Doprawić.

Zupa w garnku przed miksowaniem.
UWAGA! Do tej zupy nie nadają się kwaśne składniki, a szczególnie niedojrzałe morele!
Smak zupy trzeba będzie później poprawiać nadmiarem cukru i całe danie zacznie bardziej przypominać kompot niż zupę!

Podawać w małych miseczkach, uzupełniając indywidualnie, łyżką lekko ubitej śmietanki.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...