Zupa pomidorowa pół na pół z morelami.
Dodatek lekko ubitej śmietanki kremówki znacznie podnosi świetność tej zupy. |
Składniki:
0,5 kg słodkich pomidorów
0,5 kg słodkich moreli
Zarówno pomidory jak i morele nie powinny być kwaśne! W racie czego można zastąpić morele nektarynami lub nawet brzoskwiniami. |
1 mały seler korzenny
garść zielonych liści
selera
gałązka
zielonego rozmarynu
70 ml słodkiej śmietanki
kremówki
sól i pieprz
prosto z młynka
Wykonanie:
ugotować wywar z
selera i zielonych liści. Przecedzić przez sito i posolić.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Morele przepołowić i wyrzucić pestki. Do gorącego
wrzucić rozdrobnione pomidory i morele.
Rozgotować na
miazgę, pod koniec wrzucając gałązkę rozmarynu na jakieś 5 minut.
Wyjąć rozmaryn,
zmiksować i na koniec przetrzeć przez gęste sito. Doprawić.
Zupa w garnku przed miksowaniem. |
UWAGA! Do tej
zupy nie nadają się kwaśne składniki, a szczególnie niedojrzałe morele!
Smak zupy trzeba
będzie później poprawiać nadmiarem cukru i całe danie zacznie bardziej
przypominać kompot niż zupę!
Podawać w małych
miseczkach, uzupełniając indywidualnie, łyżką lekko ubitej śmietanki.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.