Gdy czasem na śniadaniu wielkanocnym niespodziewanie dopisze więcej apetytu, bufet można uzupełnić szybko i tanio. Np. jaja na twardo na pysznym zielonym sosie.
Jaja na twardo są w każdym domu i wystarczy tylko wykonać sos.
Jeszcze lepiej będą się prezentować na białym półmisku. |
6 jaj ugotowanych na twardo (czas gotowania max. 8 minut)
Sos:
zielona pietruszka
koper
świeże listki zielonej bazylii
szczypior (najlepiej drobny)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżego soku z cytryny
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
3 - 4 łyżki tłustego i gęstego greckiego jogurtu
Wykonanie:
1.) Jaja ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek. Przepołowić wzdłuż.
2.) 1 szklankę posiekanej zieleniny zmiksować z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem na gładki krem. Wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. W razie potrzeby jeszcze raz doprawić.
3.) Podawać jako podkład pod połówki jaj ugotowanych na twardo. Patrz zdjęcie.
Na wydaniu posypać posiekanym drobnym szczypiorem.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.