Składniki:
(na 4 porcje)
400 g świeżego dorsza (sam czysty filet bez skóry)
0,5 szklanki majonezu + 2 lub 3 łyżki do wysmarowania formy
0,5 szklanki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
50 g tuńczyka z konserwy w neutralnej zalewie
2 – 3 łyżki małych kaparów
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Filet ze świeżego dorsza posolić i doprawić świeżo
mielonym czarnym pieprzem.
Umieścić w odpowiednim pojemniku do gotowania nad parą. W
zależności od grubości fileta, gotować pod przykryciem 7 – 8 minut. Wyjąć na
płaski talerz i ostudzić.
2.) Dno głębokiego płaskiego półmiska posmarować kilkoma
łyżkami majonezu, tak aby pokrył całą powierzchnię. 0,5 szklanki jogurtu wymieszać z ½ szklanki majonezu.
3.) Dodać osączonego z zalewy tuńczyka i zmiksować blenderem
na gładki sos. Dodać osączone z marynaty kapary, wymieszać i odstawić na 10
minut.
4.) Po upływie tego czasu skosztować i dopiero wtedy ewentualnie doprawić solą w/g
indywidualnego smaku. Ostudzoną rybę ułożyć w półmisku na warstwie majonezu i
pokryć sosem.
5.) Podawanie: podawać z białym pulchnym pieczywem jako elegancka zimną
przystawkę.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.