Bogactwo gamy kolorów zachęca do jedzenia. |
2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
1 filet uwędzonego pstrąga bez skóry i bez ości
1 czerwona słodka papryka
1 kawałek (5 cm) selera naciowego
1 mała czerwona papryczka chili bez pestek
1 płaska łyżeczka łagodnego marynowanego pieprzu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1.) Seler naciowy zblanszować w mocno posolonym wrzątku przez 3 minuty. Po ostudzeniu pokroić w cienkie talarki.
2.) Paprykę obrać ze skóry i przepołowić. Jedną połowę pokroić w małą kostkę. Drugą w grube słupki jak na zdjęciu.
3.) Papryczkę chili przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Drobno pokroić w cienką słomkę. Wymieszać
z papryką pokrojoną w kostkę i pokrojonym selerem naciowym. Dodać marynowany pieprz i wymieszać z fasolą.
4.) Całość wymieszać z oliwą. Finalnie doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.
Wg uznania można dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.