piątek, 11 grudnia 2020

Halibut z patelni na dwa sposoby

Halibut z patelni bez ziemniaków z dowolnym uzupełnieniem. 
Umyty i osuszony filet podzielić na porcje. Lekko oprószyć mąką i obustronnie usmażyć na niezbyt mocnym ogniu. Podawać jak na zdjęciach.

                      Halibut z patelni i strudel z kapustą podane z sałatką z czerwonych buraków
 
Wersja I Składniki:
absolutnie świeży filet z halibuta bez skóry 400 - 500 g
mąka pszenna
oliwa do smażenia
sałatka z ugotowanych buraków ćwikłowych, z jabłkiem i winogronami 
strudel z kapustą z poprzedniego dnia
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
 
                                Halibut z patelni z buraczkami na gorąco + marynowane kapary
 
Wersja II Składniki:
filet z halibuta jw.
mąka pszenna
oliwa do smażenia
2 - 3 łyżki osączonych z zalewy marynowanych kaparów
pomidorki koktajlowe

Albo wg innego własnego pomysłu. Ważne aby nie zapychać żołądka masą kartoflaną.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

"Gorzki" miód

Okazuje się, iż obecnie mamy mocno do czynienia z przysłowiem - nie wszystko złoto co się świeci -.  Jak na bieżący dzień kupując miód należ...