Wreszcie coś na słodko bo dawno nie było. Sam byłem zaskoczony urokiem smaku musu jabłkowego wymieszanego z bitą śmietaną.
Składniki:
250 g gładkiego białego twarożku o neutralnym smaku
1 jajo
parę łyżek mąki pszennej (ilość zależy od tego ile "weźmie" ciasto)
2 płaskie łyżki cukru
szczypta soli
1,5 szklanki nisko słodzonego musu jabłkowego
1 szklanka ubitej śmietanki kremówki (30 - 36%)
3 łyżki masła
3 - 4 łyżki tartej bułki
Wykonanie:
1.) Twarożek wymieszać z jajem, cukrem, solą i taką ilością mąki aby powstało ciasto jak na kładzione kluski. Pod przykryciem odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
2.) Śmietankę wymieszać z chłodnym musem jabłkowym tylko lekko posłodzonym.
3.) Masło roztopić na patelni i dodać tartą bułkę. Delikatnie mieszać aż powstanie jednolita masa.
4.) Moczoną we wrzątku łyżką nabierać ciasto i kłaść na lekko wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną do góry po 3 - 4 minutach są gotowe. Wybierać łyżką cedzakową na wsiąkliwy papier kuchenny.
5.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu pokryte tartą bułką z masłem i podlane musem jabłkowym rozprowadzonym bitą śmietaną. Danie ma być wyraźnie tylko lekko słodkie.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.