wtorek, 23 listopada 2021

Majonez bez żółtka też jest możliwy ...

... i wcale nie gorszy, a za to zdrowszy.

Zarówno jako uzupełnienie przystawek albo tradycyjnie do sałatek jarzynowych

Składniki:
1 łyżeczka gładkiej (ostrej) musztardy - najlepiej Dijon
0,5 szklanki pełnego mleka
1 - 2 łyżeczki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1,5 szklanki oleju rzepakowego względnie słonecznikowego*
3 łyżki gładkiego białego twarożku
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę!

Wykonanie:
1.) W głębokim naczyniu za pomocą blendera na wysokich obrotach zmiksować mleko z dodatkiem soku z cytryny, musztardy i przypraw.

2.) po upływie 2 - 3 minut cienkim strumyczkiem zacząć wlewać olej aż do wyczerpania przygotowanej ilości.

3.) Na koniec w celu zgęszczenia miotełka do ubijania piany wmieszać twarożek. Nie miksować.
 
* generalnie w przypadku majonezu oliwę z oliwek należy stosować z umiarem. W przesadnej ilości wniesie gorzki smak; jeżeli ma wejść w skład to tylko jako małe uzupełnienie
 
Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

2 komentarze:

  1. Myślałam, że jest oparty ten majonez na samym białku, bez żółtka, bo to żółtko zawiera dużo prawdziwego białka, a nie białko.Generalnie jeśli idzie o zbijanie cholesterolu to 1 do 3 całych jajek dziennie nie podwyższa cholesterolu.Poza tym znane są przypadki wegan, którzy nie jedzą zupełnie nic pochodzenia zwierzęcego a mają wysoki cholesterol. Po prostu ich wątroby bardzo źle pracują.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromne grono znajomych nadal jest wystraszone złą opinią na temat cholesterolu zawartego w jajkach. Panicznie odsuwają na brzeg talerza wszystko co tylko przypomina kawałek jajka. Także przepiórczego. To jest zapiekły zabobon, którego nie da się już wyplenić.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...