... i wcale nie gorszy, a za to zdrowszy.
Zarówno jako uzupełnienie przystawek albo tradycyjnie do sałatek jarzynowych |
Składniki:
1 łyżeczka gładkiej (ostrej) musztardy - najlepiej Dijon
0,5 szklanki pełnego mleka
1 - 2 łyżeczki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1,5 szklanki oleju rzepakowego względnie słonecznikowego*
3 łyżki gładkiego białego twarożku
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę!
Wykonanie:
1.) W głębokim naczyniu za pomocą blendera na wysokich obrotach zmiksować mleko z dodatkiem soku z cytryny, musztardy i przypraw.
2.) po upływie 2 - 3 minut cienkim strumyczkiem zacząć wlewać olej aż do wyczerpania przygotowanej ilości.
3.) Na koniec w celu zgęszczenia miotełka do ubijania piany wmieszać twarożek. Nie miksować.
* generalnie w przypadku majonezu oliwę z oliwek należy stosować z umiarem. W przesadnej ilości wniesie gorzki smak; jeżeli ma wejść w skład to tylko jako małe uzupełnienie
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Myślałam, że jest oparty ten majonez na samym białku, bez żółtka, bo to żółtko zawiera dużo prawdziwego białka, a nie białko.Generalnie jeśli idzie o zbijanie cholesterolu to 1 do 3 całych jajek dziennie nie podwyższa cholesterolu.Poza tym znane są przypadki wegan, którzy nie jedzą zupełnie nic pochodzenia zwierzęcego a mają wysoki cholesterol. Po prostu ich wątroby bardzo źle pracują.
OdpowiedzUsuńMiłego;)
Ogromne grono znajomych nadal jest wystraszone złą opinią na temat cholesterolu zawartego w jajkach. Panicznie odsuwają na brzeg talerza wszystko co tylko przypomina kawałek jajka. Także przepiórczego. To jest zapiekły zabobon, którego nie da się już wyplenić.
OdpowiedzUsuń