Przepis oparty o słynny austriacki Kaiserschmarn. Główna różnica to dodatek białego kremowego twaroszku.
Ogromna frajda przede wszystkim dla dzieci |
Składniki:
3 żółtka
3 białka
3 łyżki cukru
szczypta soli
5 łyżek gładkiego
twarożku o neutralnym smaku
1 op. cukru
waniliowego (7 g) nie mylić z wanilinowym
2 łyżki mąki
pszennej
1 łyżka mąki
kartoflanej
sklarowane masło do
smażenia
1 szklanka mrożonych malin
2 – 3 łyżki cukru
pudru
1 – 2 łyżki soku z
cytryny
Wykonanie:
1.) Oddzielić żółtka od białek. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę o kremowej konsystencji.*
Nie ubijać na sztywno!
Żółtka zmiksować na biało z dodatkiem cukru. Wymieszać na gładko z obydwiema mąkami i kolejno z twarożkiem. Dodać przyprawy i ostrożnie połączyć z pianą.
2.) Wlać na średnio rozgrzaną patelnię o powoli smażyć na sklarowanym maśle. Gdy spód się dobrze
zetnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 - 5 minut. Środkowa
półka, grzeje sama góra.
Słodki dodatek w postaci konfitury jest absolutnie dowolny. Np. w Austrii rutynowo podaje się ze śliwkami usmażonymi na słodko |
3.) Maliny po rozmrożeniu i osączeniu zmiksować
blenderem i przetrzeć przez gęste sito. Doprawić cukrem
pudrem i sokiem z cytryny.
4.) Podawanie:
dnie podawać podlane świeżo przygotowanym syropem z malin.
* sól do ubijania białek - dodaje się ze względu dla lepszego kontrastu smakowego a nie w celu łatwiejszego ubijania
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Robię go z mąką kokosową i z mascarpone. Jak zwykle "na oko", a zamiast konfitury często daję ciemną tahinę.
OdpowiedzUsuńMiłego;)
Przepraszam za opóźnioną reakcję na Twój wpis ale ostatnio dość rzadko zaglądam na własnego bloga. Otoczenie się boczy, że kradnę czas, który powinienem poświęcić rodzinie. Głównie dlatego, że pisząc na blogu mam z tego tylko własną przyjemność.
Usuń