piątek, 19 listopada 2021

Smażona morska ryba podawana z sałatką z pomidorów

Kolejne "dietetyczne" danie bo uzupełniającym dodatkiem do ryby jest tylko sałatka pomidorowa.

Na zdjęciu smażony labrakas (okoń morski) Charakteryzuje się mięsem wspaniałym smakowo
 
Składniki: 
2 filety morskiej ryby (po 150 g) najlepiej morskiego okonia
2 łyżki mąki 
0,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku 
tłuszcz do smażenia 
2 średniej wielkości pomidory 
1 mała cebula 
1 łyżka octu jabłkowego 
3 łyżki oliwy z oliwek do sałatki 
sól 
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

1.) Filety rybne umyć i dokładnie osuszyć wsiąkliwym papierem kuchennym. Podzielić na porcje. Mąkę wymieszać z solą i papryką. W tej mieszance ze wszystkich stron obtoczyć kawałki ryby. Pod przykryciem odstawić na kwadrans. W tym czasie sól wyciągnie nieci wody z tkanki rybnej i nawilży mąkę. To spowoduje, że podczas smażenia panierka stanie się chrupka.

2.) Pomidory umyć i wytrzeć do sucha. Przepołowić i wyciąć twardy trzon. Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z 1 łyżką octu i 3 łyżkami oliwy. Doprawić solą i pieprzem.

3.) Rybę usmażyć na teflonowej patelni w małej ilości tłuszczu, zaczynając po stronie skóry. Po ok. 3 - 6 minutach (zależy od grubości smażonych kawałków) przewrócić je na druga stronę i dosmażyć przez 2 – 3 minuty. Przed zdjęciem z patelni z każdego kawałka ściągnąć skórę i wyrzucić.

4.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu, z białym pieczywem na podgrzanym podłużnym półmisku.


Tadeusz Gwiaździński

Filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...