Wykonanie:
1.) Filety rybne umyć i dokładnie osuszyć wsiąkliwym papierem kuchennym. Podzielić na porcje. Mąkę wymieszać z solą i papryką. W tej mieszance ze wszystkich stron obtoczyć kawałki ryby. Pod przykryciem odstawić na kwadrans. W tym czasie sól wyciągnie nieci wody z tkanki rybnej i nawilży mąkę. To spowoduje, że podczas smażenia panierka stanie się chrupka.
2.) Pomidory umyć i wytrzeć do sucha. Przepołowić i wyciąć twardy trzon. Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z 1 łyżką octu i 3 łyżkami oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
3.) Rybę usmażyć na teflonowej patelni w małej ilości tłuszczu, zaczynając po stronie skóry. Po ok. 3 - 6 minutach (zależy od grubości smażonych kawałków) przewrócić je na druga stronę i dosmażyć przez 2 – 3 minuty. Przed zdjęciem z patelni z każdego kawałka ściągnąć skórę i wyrzucić.
4.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu, z białym pieczywem na podgrzanym podłużnym półmisku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.