Jajecznica a'la Obauer, którą do iście królewskiego śniadania, na życzenie podaje się w hotelu Obauer w Werfen w Austrii (k/Salzburga)
Potrzebna jest metalowa foremka o kwadratowym kształcie i wysokości ścianek 5 cm |
Do rondelka o grubym dnie wbić dwa jaja.
Dodać małą łyżkę wazową śmietanki kremówki 36% Tylko lekko posolić!Jeszcze na zimno świeżo wlaną śmietanę mocno roztrzepać z jajami!Postawić na nie za bardzo gorącej płycie i nadal szybko mieszać miotełką – trzepaczką do sosów. Zanim jajecznica zacznie gęstnieć potrwa to kilka dobrych minut!
Wymagana jest cierpliwość bowiem jajecznica ma być faktycznie tylko lekko ścięta |
Gdy masa tylko lekko się zetnie, natychmiast zdjąć z płyty i dalej szybko mieszać.
Foremkę należy po brzegi wypełnić gorącą jajecznicą, przy czym nie wolno się guzdrać bo całość stygnie. Podawać natychmiast na podgrzanych talerzach, ozdobione listkami zielonej pietruszki lub bazylii.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.