czwartek, 29 września 2022

Zasmażanka na przed pierwszym

Mamy panującą drożyznę i do tego tuż przed pierwszym. Stara prawda mówi, że wyrzucanie jedzenia to ciężki grzech. Tym bardziej teraz kiedy zeszczuplały portmonetki.
Często w lodówce zostają samotnie leżące produkty, z którymi nie wiadomo co począć.

Wprawdzie danie smakowo nie strąca ze stołka ale z pewnością syci

Składniki:
100 - 150 g kiełbasy zwyczajnej względnie podwawelskiej
resztka ugotowanego makaronu
3 surowe białka
tłuszcz do smażenia
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
1.) Kiełbasę pokroić w pół plasterki. Przesmażyć.  Dodać makaron. Często mieszać.
Na koniec wlać białka i dalej mieszać. Kto lubi nawet lekko zrumienić.
Ewentualnie doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Dobrze jest na 1,5 - 2 minuty przed końcem smażenia przykryć pokrywką.
 
2.) Podawanie: podawać na patelni

Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...