czwartek, 22 września 2022

Knedle z twarożku z konfiturą morelową

Sezon na owoce jeszcze trwa. Moreli doskonale można zastąpić węgierkami lub innymi śliwkami.

Dla ułatwienia zamiast bawić się w nadziewanie i sklejanie knedli podaję je z konfiturą
 
Składniki:
60 g miękkiego masła
1 jajo
skórka świeżo otarta z (bio) cytryny
250 g białego gładkiego twarożku (zawartość tłuszczu ma jedynie wpływ
na końcowy efekt smakowy; im bardziej tłusty twarożek tym lepiej dla smaku
90 g zwykłej pszennej mąki
60 g kaszki manny

bułka tarta
masło
cukier
konfitura morelowa

Wykonanie:
1.) Jajo, masło, sól i skórkę cytrynową utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę, kaszkę i twarożek. Zarobić na ciasto, z którego będą wyrabiane kule knedli.
Pod przykryciem odstawić na minimum pół godziny. A jeszcze lepiej na godzinę i nawet dłużej.
2.) W tym czasie przygotować tartą bułkę, którą podgrzać na suchej teflonowej patelni. Dodać masło i stale mieszać. Gdy bułka stanie się lekko wilgotna dodać cukier w ilości wg uznania. Wymieszać.
3.) Z przygotowanego ciasta zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować kule wielkości piłeczki do gry w golfa. Ostrożnie kłaść na ledwo gotujący się posolony wrzątek. Powolutku gotować (a raczej parzyć) dobre 10 minut. Wyjmować łyżką cedzakową kładąc prosto na patelnię z przygotowaną tartą bułką, w której obtoczyć jeszcze mokre knedle.
4.) Podawanie: jak na zdjęciu podawać na deserowych talerzykach z konfiturą morelową.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...