Proponowany kład drugiego dania.
Tutaj dodatkową atrakcją smakową są truskawki i placek kartoflany |
Składniki:
wątróbka cielęca (względnie drobiowa)
mleko
tarta bułka
zielone (lub białe) szparagi krótko ugotowana
placki kartoflane
podsmażone pieczarki
truskawki (lub np.winogrona bez pestek)
masło do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Wątróbkę wcześniej pokroić na porcje i przez 0,5 godziny moczyć w mleku, Wyjąć, osuszyć i obtoczyć w tartej bułce.Usmażyć na średnim ogniu na sklarowanym maśle. Solić i doprawić pieprzem dopiero po zdjęciu z patelni.
2.) Szczupłe szparagi ugotować w posolonej wodzie. Max. 5 - 6 minut. Odcedzić i pokroić jak na zdjęciu.
3.) Pieczarki pokroić w kostkę i bez soli przesmażyć na sklarowanym maśle. Solić dopiero pod sam koniec smażenia.
4.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu z plackiem i umytymi truskawkami.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.