czwartek, 26 września 2024

Smaki, które harmonizują ze sobą najlepiej

Na liście harmonii wspomagających się smaków dominują słodki i kwaśny. Ta para króluje przede wszystkim w kuchniach dalekiego wschodu.
 
W restauracji położonej na głębokiej włoskiej prowincji zaskoczono mnie pasztetem z kaczej wątróbki, do której podano słodki syrop z pigwy z dodatkiem nasion granatu. Słodycz syropu w połączeniu z kwaśnym smakiem granatu rzuciła mnie na kolana

 
Przepisu oczywiście nie chciano zdradzić. Ale myślę, że samo opisanie pomysłu znajdzie zwolenników.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sznycel po wiedeńsku z polędwicy wieprzowej

Mięso ukrojone z polędwicy wieprzowej jest nie mniej wspaniałe jak cielęce. Przy czym dużo tańsze.  Praktyczna szkoła gotowania uczy, że mię...