czwartek, 10 kwietnia 2025

Tagliatelle po węgiersku czyli danie bardzo podobne do popularnego "turos cusa"*

* - turos cusa - czytaj turosz czusza - to popularna węgierska specjalność. Zwykły makaron wstążki podawany z pokruszonym tłustym białym twarogiem, podlany gęstą śmietaną i okraszony słoninką lub boczkiem. W niektórych regionach Węgier bywa podawany jako deser.
 
Na zdjęciu danie wzbogacone papryką konserwową z czosnkiem

Składniki:
makaron wstążki - tagliatelle lub fettucine lub pappardelle
słonina względnie gruby boczek
biały pełnotłusty ser
słodka gęsta śmietana
zgrilowana papryka obrana ze skóry, \w oliwie z czosnkiem
zielona pietruszka do posypania na wydaniu

Wykonanie:
 
Makaron ugotować wg zasad. Boczek pokroić drobno i podsmażyć. Pokryć makaron na talerzu

 
Szczodrze posypać pokruszonym białym serem. Kolejno podlać śmietaną i obłożyć papryką.

Podawanie: podawać na gorąco zanim makaron ostygnie bowiem śmietana jest zimna

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

2 komentarze:

  1. Brzmi smacznie, ale- ale nie dla moich organów trawienia pozbawionych pęcherzyka żółciowego. Serdeczności Tadziu!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja małżonka również żyje bez woreczka. Do tego od dzieciństwa ma problemy z wątrobą. Owszem unika papryki ale kiedy zdejmie się skórkę czasem coś dziobnie z talerza i to bez szwanku. Pozdrawiam!

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Jaja faszerowane pieczarkami

Rok temu były tu jaja faszerowane we własnych skorupkach. Dziś wersja technicznie łatwiejsza bo wystarczy obrać po ugotowaniu. Nie wymaga tr...