Dziś cielęcina z dość oryginalnym uzupełnieniem w postaci marchewki duszonej z musztardą figową. Brzmi zaskakująco ale ręczę, że smakuje interesująco.
![]() |
Sos powstaje ze zmiksowania warzyw, na których leżąc dusiło się mięso. Pokrojone w słupki warzywa z lewej strony talerza są doprawione musztardą figową. |
1,3 kg cielęciny jak na sznycle
250 g rozmaitych warzyw korzennych pokrojonych w kostkę, jak na zdjęciu poniżej
1 średnia cebula
1 - 2 ząbki czosnku (wg indywidualnego uznania)
1 - 2 szklanki bulionu wołowego (wg zapotrzebowania)
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
Składniki: warzywa z musztardą figową
po 0,5 szklanki pokrojonych w słupki:
czerwonej marchewki
żółtej marchewki (kto nie ma daje jeszcze jedne 0,5 szklanki czerwonej)
selera naciowego (koniecznie naciowego a nie korzennego bo to daje zupełnie inny smak)
1 spora łyżeczka musztardy figowej
0,25 szklanki białego wytrawnego wina (absolutnie wino nie może być kwaśne albo zepsute)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju do smażenia