piątek, 15 marca 2019

Tuńczyk z patelni z fasolką a'la spaghetti.


Znowu tuńczyk bo dość mocno przypomina mięso a przecież jesteśmy w czasie Wielkiego Postu. Tym razem z fasolką z masłem i tartą bułką.
Niechcący wyszedł mały mariaż kuchni polskiej ze śródziemnomorską.
Ze względu na walkę z nadwagą tuńczyka podaję bez ziemniaków. Tylko z fasolką, którą można zastąpić innymi warzywami z wody. Np. z marchewką lub selerem.

Ewentualne inne sycące dodatki typu ziemniaki, itp. najlepiej jest podać osobno. Inaczej na talerzu zrobi się zbyteczny tłok.
Składniki:
3 - 4 steki z tuńczyka ukrojone na grubość ok. 2 cm (zakupione w sieci sklepów Makro)
150 g dużej fasolki szparagowej (o ile się nie mylę zwanej także mamucią)

Widelec na zdjęciu ma za zadanie potwierdzić jak wielkie powinny być strąki fasolki.
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
2 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki
sól morska
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
dużym bardzo ostrym nożem (jak na zdjęciu poniżej) pokroić po skosie dobrze umyte strąki fasolki.

Pokrojone wrzucić na posolony wrzątek na ok. 5 minut.
Odcedzić i na chwilę wrzucić do bardzo zimnej wody aby nie straciły żywego zielonego koloru. Ponownie dokładnie odcedzić. Nie zdejmując z sitka na chwilę odstawić na bok aby dobrze obciekły.
Usmażyć tuńczyka.

Steki z tuńczyka solić i doprawiać pieprzem dopiero na patelni!
W czasie kiedy steki z tuńczyka będą dochodzić na patelni ...
...  w rondelku odpowiedniej wielkości roztopić masło i wymieszać z tratą bułką.
Na to wrzucić osączoną fasolkę, dobrze wymieszać i natychmiast podawać.


Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Zaproponowalabym modyfikacje: stek z tunczyka zrobiony na patelni grilowej zamiast na zwyklej. Wtedy mozna nie uzywac tluszczu, a wykorzystac "przydzial" w formie sosu na zimno do polania steka na talerzu zrobionego z posiekanych pomidorow zanurzonych w slono-kwasnej bazie: w mozdzierzu utlucz czosnek, kapary, skorke z cytryny, dodaj oliwe z oliwek i sok z pol cytryny. Pycha! Fasolka pasuje tu jako dodatek (ale bez bulki), w sumie to zupelnie inne danie ale te same glowne produkty :)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...