Znowu tuńczyk bo dość mocno przypomina mięso a przecież jesteśmy w czasie Wielkiego Postu. Tym razem z fasolką z masłem i tartą bułką.
Niechcący wyszedł mały mariaż kuchni polskiej ze śródziemnomorską.
Ze względu na walkę z nadwagą tuńczyka podaję bez ziemniaków. Tylko z fasolką, którą można zastąpić innymi warzywami z wody. Np. z marchewką lub selerem.
Niechcący wyszedł mały mariaż kuchni polskiej ze śródziemnomorską.
Ze względu na walkę z nadwagą tuńczyka podaję bez ziemniaków. Tylko z fasolką, którą można zastąpić innymi warzywami z wody. Np. z marchewką lub selerem.
|
3 - 4 steki z tuńczyka ukrojone na grubość ok. 2 cm (zakupione w sieci sklepów Makro)
150 g dużej fasolki szparagowej (o ile się nie mylę zwanej także mamucią)
Widelec na zdjęciu ma za zadanie potwierdzić jak wielkie powinny być strąki fasolki. |
2 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki
sól morska
czarny pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
dużym bardzo ostrym nożem (jak na zdjęciu poniżej) pokroić po skosie dobrze umyte strąki fasolki.
Pokrojone wrzucić na posolony wrzątek na ok. 5 minut. |
Usmażyć tuńczyka.
Steki z tuńczyka solić i doprawiać pieprzem dopiero na patelni! |
W czasie kiedy steki z tuńczyka będą dochodzić na patelni ... |
Na to wrzucić osączoną fasolkę, dobrze wymieszać i natychmiast podawać.
Tadeusz Gwiaździński
Zaproponowalabym modyfikacje: stek z tunczyka zrobiony na patelni grilowej zamiast na zwyklej. Wtedy mozna nie uzywac tluszczu, a wykorzystac "przydzial" w formie sosu na zimno do polania steka na talerzu zrobionego z posiekanych pomidorow zanurzonych w slono-kwasnej bazie: w mozdzierzu utlucz czosnek, kapary, skorke z cytryny, dodaj oliwe z oliwek i sok z pol cytryny. Pycha! Fasolka pasuje tu jako dodatek (ale bez bulki), w sumie to zupelnie inne danie ale te same glowne produkty :)
OdpowiedzUsuńCzemu nie :-) Masz fajny pomysł :-)
Usuń