piątek, 29 marca 2019

Skrei* - zimowy dorsz gotowany nad parą z radicchio i morskimi szparagami

Skrei* - https://rybyznorwegii.pl/artykuly/skrei---10-wanych-pyta/
- jest to norweski dorsz z Morza Arktycznego inaczej zwany zimowym; bardzo wysoko ceniony przez smakoszy całego świata co daje się poznać także po cenie; niestety nie należy do tanich ale przyrządzony nad parą to samo zdrowie. Poprawnie wykonany smakuje wcale nie gorzej od smażonego czy zapiekanego.
W Polsce do nabycia w sieci sklepów Makro.
Przepis na 3 - 4 porcje.

Wiele osób z pewnością zareaguje negatywnie na rybę gotowana nad parą. Więc im powiem, że smażenie lub pieczenie tego dorsza brutalnie odbiera większość jego prawdziwych wartości odżywczych.
Składniki:
1 filet 400 - 500 g zimowego norweskiego dorsza (skrei) ze skórą
2 x małe radicchio - włoskiej gorzkiej czerwonej sałaty
100 g świeżych szparagów morskich
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru pudru
sól
biały pieprz świeżo zmielony
1 + 1 łyżka sklarowanego masła
2 łyżki wieloletniego czerwonego i wysokogatunkowego octu balsamico

Wykonanie:
rybę wyjąć z lodówki na minimum 1 godzinę przed przyrządzaniem. Umyć i wytrzeć do sucha.
Pokroić na zamierzoną ilość porcji.
Radicchio namoczyć w zimnej wodzie. Po 20 minutach wyjąć i osuszyć. Przepołowić wzdłuż. Wyciąć twarde trzony. Pozostałe liście pokroić poprzecznie na 0,5 cm kawałki.

Przed zastosowaniem do potrawy radicchio powinno się namoczyć na 20 minut w zimnej wodzie. Ten zabieg "odbierze" nieco naturalnej goryczy z listków sałaty.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Ryba. W szerokim płaskim rondlu umieścić sito do gotowania na parze. Wlać wody na 1 - 2 cm. Jest ważne aby poziom wody znajdował się wyraźnie poniżej sita. Rondel postawić na ogniu i doprowadzić płyn do wrzenia. Zmniejszyć płomień do absolutnego minimum. Sito pokryć papierem do pieczenia. Kawałki ryby lekko posolić i centralnie ułożyć na papierze. Szczelnie przykryć pasującą pokrywką.
Czas gotowania wynosi maksymalnie 8 minut. UWAGA! Woda nie ma prawa wrzeć. Ma być na granicy zagotowania się. W razie czego niezwłocznie na krótko zgasić ogień.

W tym czasie w łyżce sklarowanego masła krótko przesmażyć ma małym ogniu szparagi morskie. Często mieszając smażyć maksymalnie 1 - 1,5 minuty. Nie wolno solić!

"Szparagi morskie" to prawdziwa bomba jodu, pod warunkiem, że faktyczna obróbka termiczna trwa najwyżej 1 - 2 minuty. Przed smażeniem przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Osączyć i osuszyć.
Na osobnej patelni rozgrzać 1 łyżkę sklarowanego masła. Dodać cukier puder i odczekać aż zacznie karmelizować. Wówczas dodać pokrojone raddichio i często mieszając smażyć na małym ogniu 4 - 5 minut. Na koniec "zgasić" octem balsamico, energicznie wymieszać i w razie potrzeby lekko posolić.

Gotową rybę podawać natychmiast na pogrzanych talerzach z dodatkiem radicchio i szparagów morskich.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...