piątek, 22 marca 2019

Kopytka i pomidorki koktajlowe zapiekane z mozzarellą.

Kopytka zapiekane pod mozzarellą.

Gorąca przystawka dla czworga lub suty obiad dla dwojga.
Składniki:
kopytka wykonane z 1 kg ziemniaków
250 g sera mozzarella w jednym kawałku
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 szklanka słodkich koktajlowych pomidorków
1 czerwona szpiczasta papryka
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka masła
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
z 1 kg ziemniaków wykonać kopytka. Metalową lub inna żaroodporną formę wysmarować olejem słonecznikowym. Na całej powierzchni poukładać przestudzone kopytka.
Ser mozzarella pokroić w plastry o grubości ok. 2 mm i pokryć nimi wcześniej ułożone kopytka.
Przepołowić umyte i osuszone pomidorki koktajlowe i równomiernie rozmieścić na całej powierzchni. Umytą i osuszoną paprykę przepołowić. Usunąć nasiona i wewnętrzne błony.
Pokroić w małe kwadraty i dalej postąpić jak z pomidorkami.
Całość podlać roztopionym masłem i zapiekać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Środkowa półka, grzeje góra + dół.
Na wydaniu posypać zieloną pietruszką.

Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

  1. Zrobiłam dziś na obiad - pycha ! i inne spojrzenie na kopytka niż do tej pory.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...