Konfiturka
do świątecznych ciast na bazie cytrusowych owoców kumquat.
Je się razem ze
skórką!
Owe karłowate pomarańczki w Polsce nie cieszą się specjalnym wzięciem. Do ich jedzenia zniechęca brak miąższu typowego dla pomarańczy, oraz uprzedzenie do jedzenia całego owocu ze skórką.
W tu prezentowanej kombinacji gorycz zawarta w smaku zostaje złagodzona dodatkiem cukru. Ręczę, że warto spróbować. Szczególnie jako uzupełnienie do wielkanocnych ciast.
Owe karłowate pomarańczki w Polsce nie cieszą się specjalnym wzięciem. Do ich jedzenia zniechęca brak miąższu typowego dla pomarańczy, oraz uprzedzenie do jedzenia całego owocu ze skórką.
W tu prezentowanej kombinacji gorycz zawarta w smaku zostaje złagodzona dodatkiem cukru. Ręczę, że warto spróbować. Szczególnie jako uzupełnienie do wielkanocnych ciast.
Składniki:
150 - 200 g owoców kumquat
3 spore pomarańcze
3 łyżki cukru (kto lubi może dać cukier żelujący)
przyprawy: 1 mała laska cynamonu, 1 goździk, 1 anyżek gwiazdkowy, 1/5 orzecha gałki muszkatołowej w całości, 1 kapsułka czarnego kardamonu
Wykonanie:
owoce kumquat umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Chodzi o to aby ze skórki wymoczyć nadmiar goryczy.
Z trzech pomarańczy wycisnąć sok, przecedzić i zagotować z przyprawami.
3 spore pomarańcze
3 łyżki cukru (kto lubi może dać cukier żelujący)
przyprawy: 1 mała laska cynamonu, 1 goździk, 1 anyżek gwiazdkowy, 1/5 orzecha gałki muszkatołowej w całości, 1 kapsułka czarnego kardamonu
Wykonanie:
owoce kumquat umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Chodzi o to aby ze skórki wymoczyć nadmiar goryczy.
Z trzech pomarańczy wycisnąć sok, przecedzić i zagotować z przyprawami.
Zalecana proporcja: na każde 100 ml soku z pomarańczy daje się 100 g cukru. W ten sposób otrzymuje się syrop o wyważonym poziomie słodyczy.
Pod
przykryciem trzymać na maleńkim ogni ok. kwadransa. Odstawić z ognia na 1/2
godziny. Przecedzić. Owoce kumquat podzielić na ćwiartki i koniecznie starannie pozbawić pestek.
|
Na dnie
odpowiedniego rondelka rozprowadzić cukier i postawić na średnim ogniu.
Gdy zacznie karmelizować, wlać przecedzony sok pomarańczowy. Nie mieszać! Gdy
się cukier rozpuści, wrzucić pokrojone owoce kumquat i bez przykrycia gotować
na maleńkim ogniu 10 - 12 minut.
Przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i zawekować.
Tak przygotowane mogą stać w lodówce przez 2 - 3 miesiące.
Podawanie:
podawać jako ozdobne urozmaicenie smakowe do różnych deserów, a głównie do pierników, serników lub makowców. Było nie było zasada mówi, że deser na talerzu powinien się składać z minimum trzech elementów. Prezentowana konfiturka spełnia rolę atrakcyjnej jadalnej ozdoby.
Tak przygotowane mogą stać w lodówce przez 2 - 3 miesiące.
Podawanie:
podawać jako ozdobne urozmaicenie smakowe do różnych deserów, a głównie do pierników, serników lub makowców. Było nie było zasada mówi, że deser na talerzu powinien się składać z minimum trzech elementów. Prezentowana konfiturka spełnia rolę atrakcyjnej jadalnej ozdoby.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.