wtorek, 26 marca 2019

Krem z brokułów z jabłkiem jako maleńka przekąska.

Wprawdzie mamy Wielki Post ale ten zabrania jedynie hucznych zabaw. Gości zawsze można zaprosić na coś fajnego. Proponuję dość oryginalne, szybkie i tanie czekadełko do podawania jeszcze przed przystawką. Albo jeśli miedzy serwowanymi potrawami jest zaplanowana dłuższa przerwa. Takie coś małego ratuje sytuację bo goście wtedy maja się czym zająć zamiast bawić się smartfonami.

Podawać w szklaneczkach lub spodeczkach jak kto woli.
Składniki:
1,5 szklanki zblanszowanych i dobrze osączonych różyczek z brokuła
1 spora kwaśne jabłko (najlepiej Grany Smith)
3 łyżki gęstego greckiego jogurtu*
1 + 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta sproszkowanego cayenne
biały pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
zblanszowane (5 minut!) i dobrze osuszone różyczki brokułów zmiksować z jogurtem i połową obranego ze skórki jabłka pokrojonego w kostkę. Doprawić jedną łyżeczką soku z cytryny, szczyptą sproszkowanego cayenne, solą i w razie potrzeby odrobiną cukru.
Drugą połowę jabłka również obraną, pokroić w kostkę i zamarynować 2 łyżeczkami soku z cytryny.

Gotowy krem nakładać do szerokich szklaneczek lub na głębokie spodeczki. Na wierzchu umieścić po łyżeczce zamarynowanych kostek z jabłek. Całość na koniec udekorować maleńką różyczką z brokuła.

* - zwolennicy kuchni typu vegan mogą zastąpić jogurt zagęszczonym mleczkiem kokosowym.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...