piątek, 5 kwietnia 2019

Cielęcina na niedzielę.

Na szczęście w wielu domach nadal jeszcze obowiązuje niedzielny obiad, podczas którego podaje się starannie wykonane dania.
Dziś cielęcina z dość oryginalnym uzupełnieniem w postaci marchewki duszonej z musztardą figową. Brzmi zaskakująco ale ręczę, że smakuje interesująco.

Sos powstaje ze zmiksowania warzyw, na których leżąc dusiło się mięso. Pokrojone w słupki warzywa z lewej strony talerza są doprawione musztardą figową.
Składniki: mięso i sos
1,3 kg cielęciny jak na sznycle
250 g rozmaitych warzyw korzennych pokrojonych w kostkę, jak na zdjęciu poniżej
1 średnia cebula
1 - 2 ząbki czosnku (wg indywidualnego uznania)
1 - 2 szklanki bulionu wołowego (wg zapotrzebowania)
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

Składniki: warzywa z musztardą figową
po 0,5 szklanki pokrojonych w słupki:
czerwonej marchewki
żółtej marchewki (kto nie ma daje jeszcze jedne 0,5 szklanki czerwonej)
selera naciowego (koniecznie naciowego a nie korzennego bo to daje zupełnie inny smak)
1 spora łyżeczka musztardy figowej
0,25 szklanki białego wytrawnego wina (absolutnie wino nie może być kwaśne albo zepsute)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie: mięso i sos
na 2 godziny przed przyrządzanie wyjąć mięso z lodówki. Wytrzeć do sucha i pod przykryciem trzymać w temperaturze pokojowej.
Pokrojone warzywa, cebulę i czosnek przesmażyć (ale nie rumienić) na głębokiej patelni. Często mieszać. W tym czasie kiedy warzywa się smażą mięso solidnie natrzeć solą.
Przesmażone warzywa przełożyć do podgrzanego dużego płaskiego rondla o grubym dnie. Trzymać w cieple. Na tej samej patelni na dość ostrym ogniu ze wszystkich stron przesmażyć mięso.
Kolejno przełożyć do rondla. Patelnię spłukać 1 szklanką bulionu i tm zalać potrawę w rondlu. Przykryć i na maleńkim ogniu powoli dusić aż do miękkości.
W zależności od jakości surowca ok. 1 - 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniać odparowany sos pozostałym bulionem.
Na koniec mięso wyjąć i zmiksować powstały sos.

Wcześniej podsmażone warzywa wnoszą lepszy smak do sosu.
Na tej samej patelni na ostrym ogniu ze wszystkich stron krótko przesmażyć mięso.
Wykonanie: warzywa z musztardą figową
pokrojone warzywa często mieszając przesmażyć na małej patelni na maśle z łyżką oleju.
Po 5 minutach dodać musztardę i dobrze wymieszać. Podlać winem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przykryć i na maleńkim ogniu dusić ok. 10 minut. Mają pozostać al'dente.

Musztarda figowa do warzyw z patelni to raczej rzadki wariant ale ręczę, że smakowo bardzo interesujący.
Podawanie:

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...