wtorek, 14 maja 2019

Placki kartoflane bez jajek i mąki, nadziewane mozzarellą


Placki kartoflane po włosku z serem mozzarella. 
Bezmięsne sycące danie, które można podać na obiad z dowolną sałatą.
Dzisiaj z drobną polną sałatą i daktylowymi pomidorkami.

Na pierwszy rzut oka nie widać żadnej różnicy między tymi nadziewanymi a klasycznymi.
Składniki:
1 kg mącznych ziemniaków na placki
plastry sera mozzarella ukrojone na grubość 0,5 cm, po jednym na porcję
0,5 szklanki gęstego tłustego jogurtu
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
olej rzepakowy do smażenia

piątek, 10 maja 2019

Ciekawe fajne ciasto pomarańczowe (bez mąki) na komunijny stół.

Ilość składników jest obliczona na tortownicę o średnicy 26 cm.

Zaskakująco czarujący i orzeźwiający smak tego ciasta niezmiennie jest chwalony przez gości.
Składniki:
2 pomarańcze bio, które nie były pryskane* o łącznej wadze ca. 350 g
6 jaj klasy "M"
300 g łuskanych zmielonych migdałów
150 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bio)
1 opakowanie cukru waniliowego (7 g) - nie mylić z wanilinowym
 szczypta mielonego cynamonu
szczypta soli

1 łyżka cukru pudru
2 - 3 łyżki płatków migdałowych

wtorek, 7 maja 2019

Zupa krem z pieczarek z kiszoną kapustą jako wkładką.


Zupa krem z pieczarek z kiszoną kapustą. Przepis na 4 porcje. 
Wiosenne uzupełnienie koniecznych witamin.

Zupy z zasady są mało fotogenicznie ale nie ma innej drogi aby je pokazać.
Składniki:
1 kg świeżych białych pieczarek
50 ml wytrawnego oryginalnego Sherry*
1,5 l intensywnego warzywnego bulionu
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki sklarowanego masła
0,5 szklanki kiszonej kapusty
0,2 szklanki ubitej śmietanki kremówki
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
pieczarki pokroić w kostkę i lekko przesmażyć dodając 2 łyżki sklarowanego masła i na sam koniec 50 ml wytrawnego Sherry.

Nie wolno zapomnieć o mieszaniu od czasu do czasu bowiem pieczarki nie powinny się ani trochę zrumienić.
W czasie kiedy grzyby będą się smażyć do wrzącego bulionu wrzucić gałązkę rozmarynu.
Po 5 minutach zdjąć z ognia i pod przykryciem odstawić na 10 minut.

Z gotowego wywaru wyjąć rozmaryn i wyrzucić.

piątek, 3 maja 2019

Filet z królika w aromatycznym sosie

Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego królika, który rzekomo przynosi pisanki.
Na zdjęciu poniżej samo mięso z autentycznie aromatycznym sosem.
Teraz wiosną można go podawać ze szparagami albo jak w poprzednim temacie bloga
- z dzikimi brokułami.

Delikatne mięso królika podane z aromatycznym sosem. Można podawać z każdym dodatkiem pasującym do sosów. Czyli z tłuczonymi ziemniakami, jakąś kaszą lub kluskami.
Składniki:
2 filety z królika
1 ząbek czosnku
sól
neutralna oliwa do smażenia
czarny pieprz świeżo zmielony
Sos - składniki:
0,5 l warzywnego bulionu
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka mąki
0,5 płaskiej łyżeczki suszonych nasion kolendry
0,5 płaskiej łyżeczki papryczki piment d´espelette (w zastępstwie szczypta cayenne)

0,5 płaskiej łyżeczki przyprawy curry
1 źdźbło trawy cytrynowej
pieprz cytrynowy

ewentualnie kieliszek wytrawnego białego wina

wtorek, 30 kwietnia 2019

Dzikie brokuły jako zielona jarzynka do głównego dania.

Od pewnego czasu mamy na rynku nowinkę w postaci dzikich brokułów. Zaskakująco świetna rzecz. Pasuje do wszystkiego jako zielona jarzynka. W tym wydaniu jako uzupełnienie do krewetek.

Jak nie przepadam za brokułami to te dzikie bardzo przypadły mi do gustu.
Składniki:
250 g krewetek
250 g dzikich brokułów (z pewnością do nabycia w sieci sklepów Metro)
0,7 szklanki pokrojonych w ćwiartki małych pieczarek
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżka masła
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
posiekana zielona pietruszka do posypania na wydaniu

Wykonanie:
dzikie brokuły gotuje się w posolonym wrzątku przez maksymalnie 4 minuty.
Przecedzić i niezwłocznie zahartować w wodzie z lodem. Osączyć.
Osobno usmażyć pieczarki.
Na patelni rozgrzać oliwę dodając zmiażdżony ząbek czosnku. Na tym smażyć oczyszczone i wyjęte z lodówki na 2 godziny wcześniej krewetki. Czas smażenia maksymalni po dwie minuty z obu stron.
Na minutę przed końcem smażenia posolić i dla zapachu dodać łyżkę masła.
Podawać jak na zdjęciu.
Na wydaniu szczodrze posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką.

Tadeusz Gwiaździński

piątek, 26 kwietnia 2019

Przegrzebki* z patelni (albo krążki wycięte z piersi kurczaka).

Coś takiego jak owoce morza to w wielu polskich domach już na samym wstępie budzi kontrowersje. Bywa, że starsze pokolenie odwraca się ze wstrętem.
Młodzi też często podchodzą nieufnie jak pies do jeża.
Nic dziwnego bo położenie geograficzne Polski mówi samo za siebie. Tego u nas nigdy nie było. Teraz można kupić w wybranych sklepach ale przy tej okazji trzeba głębiej sięgnąć do kieszeni.
Od czasu kiedy kraj zmienił orientację polityczną obywatele mogą dowolnie podróżować kiedy i dokąd zechcą. Sądzę zatem, że wielu rodaków z przyjemnością zdążyło pokosztować podobnych rarytasów.
Dziś przepis na mięso wspaniałych małży z patelni, który pozwoli powspominać urlop spędzony gdzieś nad Morzem Śródziemnym.
Kto jeszcze nie zdążył zasmakować w tym temacie i woli tego próbować, może dyskusyjny surowiec zastąpić mięsem z piersi kurczaka.

Autentycznie luksusowa maleńka przekąska przed wystawnym przyjęciem. W ostatniej chwili bogato doprawiona pieprzem cytrynowym. Łodyżek i resztek zielonej pietruszki nie należy wyrzucać. Wspaniale nadają się do aromatyzowania podczas smażenia ryb lub rozmaitych owoców morza.
 Składniki:
przegrzebki* 10 - 12 sztuk (trzeba liczyć po dwie sztuki na porcję)
można zastąpić mięsem z piersi kurczaka; wówczas smażenie trwa odpowiednio dłużej!

5 - 6 łyżek wysokogatunkowej oliwy z oliwek
1 łyżka masła
0,5 płaskiej łyżeczki papryczki piment d´espelette**
**- patrz: https://barwysmaku.blogspot.com/2019/02/sum-na-sosie-ala-halasle.html

pieprz cytrynowy
sól morska

wtorek, 23 kwietnia 2019

Przekąska na po świętach z mango i z mozzarellą

Nie ukrywajmy, że obojętnie jak minęły święta - jesteśmy nieco kulinarnie rozpieszczeni.
Bywa, że w spiżarni zostało nieco delikatesowych produktów. Proponuję zatem coś z tego sklecić.

Na zdjęciu przekąska wyjątkowo z dodatkiem rzeżuchy wodnej - bo akurat była pod ręką
Składniki:
owoc mango
bawoli włoski ser mozzarella w kawałku
1 szpiczasta czerwona papryka
kto ma mała świeża czerwona chili - wówczas nie dodaje się imbiru
rzeżucha (kto ma - rzeżucha wodna) albo zielone listki kolendry, albo zielona pietruszka
1 limonka
mały kawałek świeżego imbiru- jeżeli nie ma papryczki chili
oliwa
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
owoc mango obrać ze skóry i wzdłuż płaskiego boku dużej pestki pokroić na cienkie plastry. Ułożyć dookoła płaskiego półmiska względnie dużego talerza. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Na każdym ułożyć po 1 - 2 plastry mozzarelli ukrojonej na 2 - 3 mm plastry. Delikatnie doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i drobno startą skórką z limonki. Skropić kilkoma kroplami dobrej gatunkowo oliwy z oliwek. Posypać drobno pokrojoną czerwoną papryką i połową płaskiej łyżeczki świeżo startego imbiru. Albo płaską łyżeczką drobnisieńko posiekanej papryczki chili. Całość na wydaniu udekorowąć posiadaną zieleniną.

Zestaw niecodzienny ale wypróbowany i godny polecenia.

Tadeusz Gwiaździński

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....