niedziela, 23 kwietnia 2017

Podstawowe błędy parzenia kawy w kawiarce!

Kawa parzona we włoskim dzbanuszku, w Polsce powszechnie zwanym kawiarką.
Niestety tak parzony napój nie należy do najzdrowszych a to ze względu na zbyt wysoką temperaturę jaka powstaje wewnątrz naczynia.


Jeżeli już nie ma innej możliwości powinno się przestrzegać następujących zasad:

1. - przygotować sitko na kawę, wstawiając je do szklanki odpowiedniej wielości

Sitko opierając się o brzegi szklanki powinno stać możliwie równo.
To znacznie ułatwia porcjonowanie kawy. Kolejno grzbietem łyżeczki wyrównać powierzchnię. W żadnym wypadku nie ubijać!!!
CZĘSTO POPEŁNIANY BŁĄD - ubijanie kawy bo to powoduje utrudnienie przepływu naparu i w konsekwencji niepożądane spowolnienie procesu.

piątek, 7 kwietnia 2017

Tort orzechowy. Odnowiony i poprawiony przepis z dawnego TV programu DK.

Na prośbę czytelniczek.

TORT ORZECHOWY  (poprawiony i zmodyfikowany przepis z dawnego TV programu DK) tortownica o średnicy 28cm

  
Składniki biszkopta:
300g mielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki
½ szklanki tartej bułki, albo jeszcze lepiej (!) tartego biszkopta
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(przepis tego wymaga ale moim zdaniem proszek do pieczenia jest zbyteczny!)

10 jaj
10 łyżek cukru
1 opakowania cukru waniliowego (7g)
dobra szczypta soli

niedziela, 2 kwietnia 2017

Ciasto z czekoladą i z jabłkami.

UWAGA! Przepis na tort orzechowy, o który prosi wiele osób będzie w piątek 7 kwietnia!

Poniżej ciasto - deser, z myślą o tych, którzy nie przepadają za słodkim.

Czekoladowe ciasto z jabłkami (przepis na 10 – 12 porcji) Forma 24 x 24cm,

względnie tortownica Ø 24cm


Trzeba mieć sporo cierpliwości aby móc odczekać z krojeniem zanim ciasto wystygnie.
Składniki:
Ciasto podstawowe:
3 jaja kasy „M”
100 – 200g miałkiego cukru (kto lubi słodkie daje więcej cukru!)
180g miękkiego masła
200g mąki pszennej (Typ 480 – 500)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z 1 laski wanilii
0,5 łyżeczki przyprawy do pierników (mielony cynamon + mielone goździki)
szczypta soli

Składniki uzupełniające:
180g gorzkiej czekolady (najlepiej kuwertury 70%)
4 jabłka, najlepiej z gatunku szara reneta
5 łyżek syropu cukrowego  (kto ma - z buraków cukrowych, względnie glukozy)
100g grubo mielonych orzechów laskowych

Do posypania przed pieczeniem:
0,5 szklanki migdałów w płatkach

piątek, 31 marca 2017

Ciasto na domowe pierogi.

Domowe pierogi - kolejny po rosole "niebezpieczny" temat. Niebezpieczny bo pokażcie mi w Polsce gospodynię domową, która nie karmi rodziny pierogami własnej roboty. Znakiem tego jeżeli ktoś z czytających ten tekst ma swoją od lat sprawdzoną recepturę, powinien konsekwentnie trzymać się swoich zasad.

Zawsze smakują wybornie. Obojętnie czy podlane roztopionym masłem czy okraszone podsmażonym boczkiem.
Składniki:
ok. 700g mąki tortowej
(słynąca z najlepszych pierogów koleżanka żony Helenka twierdzi, że najlepsza jest ta z Biedronki)

ok. 1,5 szklanki gorącej wody prosto z czajnika
1 jajo
1 łyżeczka soli

środa, 29 marca 2017

Zupa gulaszowa na żeberkach.

Dość chuda i w sumie łagodna wiosenna sycąca zupa gulaszowa.

Interesujący mariaż kuchni węgierskiej ze śródziemnomorską.
Składniki:
350 - 400g chudych żeberek z młodego koźlęcia (zamiennie można zastosować żeberka jagnięce lub nawet z prosięcia)

Na zdjęciu chude żeberka  młodego koźlęcia.
1 duża cebula
4 łyżki zwykłego oleju rzepakowego (UWAGA! Tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia!)
1 łyżka kminku
1 duży ząbek czosnku
1,5 litra intensywnego rosołu (na wypadek zastosowania żeberek z koźlęcia -  drobiowego!)
250g małych obranych ziemniaków
2 czubate łyżeczki sproszkowanej czerwonej słodkiej papryki (kto lubi - nawet 3!)
1 łyżka ziół prowansalskich 
nie całe pół szklanki keczupu (kto lubi może zastosować pikantną wersję)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

sobota, 4 lutego 2017

Czarny pieprz marynowany w mokrej soli. Przyprawy moja miłość.

Rewelacyjna przyprawa na którą trafiłem parę dni temu.
Czarny pieprz ostry w smaku i bardzo aromatyczny. Marynowany w mokrej soli. Doskonała przyprawa dla znawców dobrego jedzenia. Osobiście jestem wręcz oczarowany i kto ma możliwość dokonania zakupu gorąco polecam.

Nie jest tani bo 80 g kosztuje ok. 25 € (bez VAT-u) Za to smakowo rzuca na kolana!
W całych ziarnach do ciemnych sosów. Do innych celów dość miękkie ziarna można nieco rozgnieść. Lekko podsuszony staje się jeszcze lepszy.
Tajemnica sukcesu kulinarnego leży w zastosowanej ilości. Często mniej jest lepiej niż troszeczkę za dużo! Rozdrobniony idealnie nadaje się do owoców morza a w szczególności do zapiekanych małży św. Jakuba. Bierze się tyle co na czubku noża.
Do ryby o nazwie żabnica* zawiniętej w cieniutko ukrojone plastry Lardo**. Do dziczyzny i wszelkich innych ciemnych mięs typu steki wołowe lub jagnięcina.
Jest produkowany na zlecenie firmy TransGourmet -  Österreich GmbH***

Gdzie kupiłem:
w dziale z rybami i przyprawami z całego świata w/wym firmy

Egger - Lienz - Straße 15

A-4050 TRAUN  (Traun - miejscowość granicząca z Linzem, w kierunku wyjazdu na Salzburg)
tel. +43 7229 605 1471
komórkowy +43 664 883 024 07
www.transgourmet.at

*     - żabnica - denna ryba z Morza Śródziemnego o białym spoistym i bardzo smacznym mięsie
**   -  Lardo - włoska solona słonina o specyficznym aromacie
*** - TransGourmet -  Österreich GmbH - firma oferuje wyszukane i proste produkty spożywcze dla gastronomii; cudeńka z całego świata; kto nie ma karty klienta powinien w recepcji przy wejściu głównym poprosić o wystawienie tzw. dziennej karty upoważniającej do dokonania zakupów.

Tadeusz Gwiaździński

czwartek, 22 grudnia 2016

Poprawne filetowanie ryb!

Prawidłowe filetowanie ryb.

Na zdjęciu gotowe filety pstrąga źródlanego, szlachetnej odmiany ryb z alpejskich wód –  również w Austrii należy do rarytasów.


Sprzęt niezbędny do filetowania.
Deska powinna być wykonana z tworzywa sztucznego. Drewniane raczej nie nadają się do tego celu, bowiem przechodzą wonią ryb, co przy innym zastosowaniu, niekiedy może odebrać apetyt osobom wrażliwym na zapachy.
Noże przeznaczone do tego celu, powinny być wykonane ze stali, i muszą być wyostrzone na brzytwę. Inaczej zamiast ciąć, będą szarpać filety.

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....