Poniżej ciasto - deser, z myślą o tych, którzy nie przepadają za słodkim.
Czekoladowe ciasto z jabłkami (przepis na 10 – 12 porcji) Forma 24 x 24cm, -
względnie
tortownica Ø 24cm
Składniki:
Ciasto podstawowe:
3 jaja kasy „M”
100 – 200g miałkiego cukru (kto lubi słodkie daje
więcej cukru!)
180g miękkiego masła
200g mąki pszennej (Typ 480 – 500)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z 1 laski wanilii
0,5 łyżeczki przyprawy do pierników (mielony cynamon +
mielone goździki)
szczypta soli
Składniki uzupełniające:
180g gorzkiej czekolady (najlepiej kuwertury 70%)
4 jabłka, najlepiej z gatunku szara reneta
5 łyżek syropu cukrowego (kto ma - z buraków
cukrowych, względnie glukozy)
100g grubo mielonych orzechów laskowych
Do posypania przed pieczeniem:
0,5 szklanki migdałów w płatkach
Wykonanie:
piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do
pieczenia.
Ciasto podstawowe:
Jaja ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęsty krem.
Nadal
ubijając po łyżce dodawać:
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło i
przyprawy.
Uzupełnienie:
w odpowiednim pojemniku nad gorącą kąpielą wodną
rozpuścić czekoladę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda
nasienne.
W ten sposób przygotowane owoce, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, orzechami i syropem.
W ten sposób przygotowane owoce, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, orzechami i syropem.
UWAGA! Jeżeli jabłka będą
bardzo soczyste, czas pieczenia ulegnie wyraźnemu przedłużeniu!
Starannie i dokładnie połączyć
z wcześniej przygotowanym ciastem. Umieścić w formie wyłożonej papierem do
pieczenia. Na wierzchu rozprowadzić pozostałe jabłka, pokrojone w cienkie
plastry. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów i na całej powierzchni solidnie
docisnąć od góry.
Piec na dolnej szynie w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Grzeje góra + dół.
Osobiście uważam, że po zupełnym wystudzeniu to już nie będzie co kroić! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie to wyraziłaś :-)
Usuń