niedziela, 2 kwietnia 2017

Ciasto z czekoladą i z jabłkami.

UWAGA! Przepis na tort orzechowy, o który prosi wiele osób będzie w piątek 7 kwietnia!

Poniżej ciasto - deser, z myślą o tych, którzy nie przepadają za słodkim.

Czekoladowe ciasto z jabłkami (przepis na 10 – 12 porcji) Forma 24 x 24cm,

względnie tortownica Ø 24cm


Trzeba mieć sporo cierpliwości aby móc odczekać z krojeniem zanim ciasto wystygnie.
Składniki:
Ciasto podstawowe:
3 jaja kasy „M”
100 – 200g miałkiego cukru (kto lubi słodkie daje więcej cukru!)
180g miękkiego masła
200g mąki pszennej (Typ 480 – 500)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z 1 laski wanilii
0,5 łyżeczki przyprawy do pierników (mielony cynamon + mielone goździki)
szczypta soli

Składniki uzupełniające:
180g gorzkiej czekolady (najlepiej kuwertury 70%)
4 jabłka, najlepiej z gatunku szara reneta
5 łyżek syropu cukrowego  (kto ma - z buraków cukrowych, względnie glukozy)
100g grubo mielonych orzechów laskowych

Do posypania przed pieczeniem:
0,5 szklanki migdałów w płatkach


Wykonanie:
piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podstawowe:
Jaja ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęsty krem. 
Nadal ubijając po łyżce dodawać: 
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło i przyprawy.

Uzupełnienie:
w odpowiednim pojemniku nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić czekoladę. 
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
W ten sposób przygotowane owoce, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, orzechami i syropem.

UWAGA! Jeżeli jabłka będą bardzo soczyste, czas pieczenia ulegnie wyraźnemu przedłużeniu!

Starannie i dokładnie połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem. Umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozprowadzić pozostałe jabłka, pokrojone w cienkie plastry. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów i na całej powierzchni solidnie docisnąć od góry.

Piec na dolnej szynie w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Grzeje góra + dół.
Czas pieczenia 45 do 60 minut, co zależy od tego, jak dalece soczyste były jabłka.

Patyczek, którym będzie sprawdzane ciasto musi być suchy!
Po ostudzeniu ciasto od spodu nie powinno mieć śladów wilgoci.

Także po przekrojeniu nóż powinien pozostać suchy.


Moim zdaniem kwadratowa forma do pieczenia w tym przypadku jest lepsza od okrągłej tortownicy. Tak upieczone ciasto daje się lepiej kroić.

Podawanie:
kroić dopiero po zupełnym wystygnięciu!
Można też podawać z bitą śmietaną.
 
Tadeusz Gwiaździński




2 komentarze:

  1. Osobiście uważam, że po zupełnym wystudzeniu to już nie będzie co kroić! :-)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...