TORT ORZECHOWY (poprawiony i zmodyfikowany
przepis z dawnego TV programu DK) tortownica o średnicy 28cm
Składniki biszkopta:
300g
mielonych orzechów włoskich
3
łyżki mąki
½
szklanki tartej bułki, albo jeszcze lepiej (!) tartego biszkopta
1
łyżeczka proszku do pieczenia
(przepis
tego wymaga ale moim zdaniem proszek do pieczenia jest zbyteczny!)
10
jaj
10
łyżek cukru
1
opakowania cukru waniliowego (7g)
dobra
szczypta soli
Wykonanie biszkopta:
1.)
Jaja przeznaczone do wykonania biszkopta wyjąć na noc z lodówki.
2.)
Mielone orzechy, tartą bułkę (względnie tarty biszkopt) i mąkę przesiać przez
sito.*
Dokładnie
ze sobą wymieszać.
3.)
Dno i pierścień tortownicy (Ø 28cm) wyłożyć od wewnątrz przyciętym na format
papierem
do
pieczenia. Piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do temperatury 180°C.
Grzeje
góra + dół
4.)
Jaja wbić do dużej głębokiej miski i dodać szczyptę soli. Ubijając mikserem na
szybkich
obrotach
dodawać cukier po 2 - 3 łyżki + cukier waniliowy.
WAŻNE! Ubijać należy tak długo (10 - 12
minut!) aż masa powiększy swoją objętość blisko
sześciokrotnie i nabierze konsystencji
gęstego gładkiego kremu a na powierzchni przestaną
się pojawiać pęcherzyki powietrza.
5.)
Jeżeli ktoś uzna za słuszne dopiero w tym momencie do masy z orzechów i mąki może
dodać
proszek
do pieczenia. Należy go szybko i dokładnie wymieszać.
Dalej do ubitego kremu dodawać suchą masę po
kilka łyżek. Energicznie mieszać drewnianą
łyżką!
Na koniec dokładnie sprawdzić czy w masie jajecznej nie pozostały grudki
mielonych
orzechów
i mąki.
Gotowe surowe ciasto niezwłocznie wlać do tortownicy i kartą do ciasta wyrównać
powierzchnię.
Wstawić do odpowiednio wcześniej rozgrzanego piekarnika na dolną
półkę piec w 180 stopniach przez ok. 40 min.
Gotowość sprawdzić suchym drewnianym
patyczkiem.
Studzić w formie.
* - mielone
orzechy i tartą bułkę należy przesiać przez sito bowiem skoro oba te
składniki maja zastąpić mąkę, powinny być równo miałkie!
Składniki kremu orzechowego:
400g
mielonych orzechów włoskich
400ml
mleka
400g
masła
300g
cukru
50ml
spirytusu albo jeśli ktoś ma - najlepiej 50 ml brązowego rumu 80%
6.)
Mleko zagotować z cukrem i mieszając odczekać aż część odparuje i zacznie gęstnieć.
Dodać orzechy i szybko i dokładnie
wymieszać. Ostudzić.
7.)
Masło utrzeć na pianę i stopniowo dodając połączyć z masą orzechową.
Na koniec uperfumować spirytusem albo
jeszcze lepiej mocnym rumem.
8.) Biszkopt przekroić na trzy krążki i
przekładać kremem, pozostawiwszy nieco do
posmarowania
tortu z zewnątrz.
Dobrze
jest nawilżyć przecięte krążki biszkopta rumem 38 - 40% wymieszanym pół na pół
z
przegotowaną mocno posłodzoną wodą.**
Jeżeli
tort jest przeznaczony dla dzieci należy unikać alkoholu.
Na
każdy krążek biszkopta trzeba przygotować po nieco więcej niż pół szklanki
takiego płynu.
Wtedy
tort nie będzie suchy.
** - do tego celu w cukiernictwie stosuje się
wodny roztwór cukru w proporcji 1 x 1.
Na każde 100ml przegotowanej ciepłej
wody daje się 100g cukru, który należy rozpuścić.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.