piątek, 7 kwietnia 2017

Tort orzechowy. Odnowiony i poprawiony przepis z dawnego TV programu DK.

Na prośbę czytelniczek.

TORT ORZECHOWY  (poprawiony i zmodyfikowany przepis z dawnego TV programu DK) tortownica o średnicy 28cm

  
Składniki biszkopta:
300g mielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki
½ szklanki tartej bułki, albo jeszcze lepiej (!) tartego biszkopta
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(przepis tego wymaga ale moim zdaniem proszek do pieczenia jest zbyteczny!)

10 jaj
10 łyżek cukru
1 opakowania cukru waniliowego (7g)
dobra szczypta soli

Wykonanie biszkopta:
1.) Jaja przeznaczone do wykonania biszkopta wyjąć na noc z lodówki.
2.) Mielone orzechy, tartą bułkę (względnie tarty biszkopt) i mąkę przesiać przez sito.*
     Dokładnie ze sobą wymieszać.
3.) Dno i pierścień tortownicy (Ø 28cm) wyłożyć od wewnątrz przyciętym na format papierem
     do pieczenia. Piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do temperatury 180°C.
     Grzeje góra + dół
4.) Jaja wbić do dużej głębokiej miski i dodać szczyptę soli. Ubijając mikserem na szybkich
     obrotach dodawać cukier po 2 - 3 łyżki + cukier waniliowy.
     WAŻNE! Ubijać należy tak długo (10 - 12 minut!) aż masa powiększy swoją objętość blisko
     sześciokrotnie i nabierze konsystencji gęstego gładkiego kremu a na powierzchni przestaną
     się pojawiać pęcherzyki powietrza.
5.) Jeżeli ktoś uzna za słuszne dopiero w tym momencie do masy z orzechów i mąki może dodać
      proszek do pieczenia. Należy go szybko i dokładnie wymieszać.
      Dalej do ubitego kremu dodawać suchą masę po kilka łyżek. Energicznie mieszać drewnianą
      łyżką! Na koniec dokładnie sprawdzić czy w masie jajecznej nie pozostały grudki mielonych
      orzechów i mąki.
      Gotowe surowe ciasto niezwłocznie wlać do tortownicy i kartą do ciasta wyrównać
      powierzchnię. Wstawić do odpowiednio wcześniej rozgrzanego piekarnika na dolną
      półkę  piec w 180 stopniach przez ok. 40 min. Gotowość sprawdzić suchym drewnianym
      patyczkiem. Studzić w formie.

*  -  mielone orzechy i tartą bułkę należy przesiać przez sito bowiem skoro oba te składniki maja zastąpić mąkę, powinny być równo miałkie!

Składniki kremu orzechowego:
400g mielonych orzechów włoskich
400ml mleka
400g masła
300g cukru
50ml spirytusu albo jeśli ktoś ma - najlepiej 50 ml brązowego rumu 80%

6.) Mleko zagotować z cukrem i mieszając odczekać aż część odparuje i zacznie gęstnieć.
     Dodać orzechy i szybko i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
7.) Masło utrzeć na pianę i stopniowo dodając połączyć z masą orzechową.
      Na koniec uperfumować spirytusem albo jeszcze lepiej mocnym rumem.
 8.) Biszkopt przekroić na trzy krążki i przekładać kremem, pozostawiwszy nieco do
      posmarowania tortu z zewnątrz.

Dobrze jest nawilżyć przecięte krążki biszkopta rumem 38 - 40% wymieszanym pół na pół
z przegotowaną mocno posłodzoną wodą.**
Jeżeli tort jest przeznaczony dla dzieci należy unikać alkoholu.

Na każdy krążek biszkopta trzeba przygotować po nieco więcej niż pół szklanki takiego płynu.
Wtedy tort nie będzie suchy.

**  - do tego celu w cukiernictwie stosuje się wodny roztwór cukru w proporcji 1 x 1.
        Na każde 100ml przegotowanej ciepłej wody daje się 100g cukru, który należy rozpuścić.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...