piątek, 1 stycznia 2021

Pigwa zapiekana z mielonym mięsem z indyka. Na Nowy Rok coś nowego!

Na Nowy Rok nowa potrawa. Trzeba go jakoś fajnie rozpocząć. Przepis na 8 solidnych porcji.
 
 Danie jest tak obfite, że z powodzeniem można się obejść bez dodatków typu np. ziemniaki
 
Składniki:
4 owoce pigwy wielkości sporej męskiej pięści
500 - 600 g mielonego mięsa z indyka
200 - 250 g mielonego tłustego boczku, względnie 100 - 150 g zmielonej surowej słoniny*
2 jaja
sok z cytryny
100 g masła
100 ml białego wytrawnego wina względnie bulionu drobiowego
owoc granatu
zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka

* - dodanie tłustego składnika jest absolutnie konieczne, inaczej mięso po upieczeniu będzie suche
 
Wykonanie:
1.) Bułkę namoczyć w mleku. Umyte i wytarte do sucha owoce pigwy przepołowić tnąc z góry na dół.
Wydrążyć gniazda nasienne i miąższ, pozostawiając ścianki o grubości ok. 1 cm. 
Posmarować sokiem z cytryny żeby owoce nie czerniały.
Nastawić piekarnik aby się rozgrzewał do 180 stopni C.

 
2.) Zmielone mięsne składniki połączyć ze sobą i z dobrze odciśniętą bułką. Doprawić solą i pieprzem. Wbić 2 jaja i bardzo dokładnie wymieszać. Obowiązkowo dodać czubatą łyżeczkę świeżo posiekanej zielonej pietruszki. W razie potrzeby koniecznie dodać soli inaczej danie będzie mdłe. Gotowym nadzieniem ciasno wypełniać wydrążone połówki pigwy i układać w formie do pieczenia.
 
       Wolne przestrzenie wypełnić resztkami pozostałymi po wydrążaniu owoców
 
3.) Każdą porcję pokryć sporym kawałkiem bardzo zimnego masła.
 
 
Na dno formy wlać wino, względnie bulin i wstawić do rozgrzanego piekarnika, grzeje góra + dół,
na dolną półkę na 1 godzinę.
 
Zbyt wysoka temperatura lub przedłużenie czasu pieczenia spowodują wyschnięcie wkładu mięsnego
 
4.) Podawanie: podawać na podgrzanych talerzach. Na wydaniu szczodrze posypać pestkami granatu i świeżo posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego i Nowego Roku bez "korony".
 
Tadeusz Gwiaździński

6 komentarzy:

  1. Pięknie to się prezentuje na talerzu. Mam gości niebawem, to wypróbuję. Jutro wyruszam na poszukiwanie pigwy.
    Życzę pomyślności i zdrowia w Nowym Roku. I dziękuję za możliwość korzystania ze świetnych przepisów i porad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jest z tym trochę dłubania w kuchni ale efekt nowości na talerzu równoważy wniesione zaangażowanie.

      Usuń
  2. Mnie ta kuchenna dłubanina nie przeszkadza, lubię ją. Zresztą podziw i zachwyt gości wynagradza wszelki trud :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to znaczy, że "gramy w tej samej drużynie" bo ja też lubię zajmować się kuchnią :-)

      Usuń
  3. To danie jest doskonałe i wchodzi do mojego menu. Jutro znów je przyrządzę, bo mam kolejną turę gości.
    A połówki ziemniaków zapiekane z warzywami i serem robią nieustanną furorę, podawałam je już kilka razy.
    Serdecznie dziękuję za przepisy, bo dzięki nim chodzę w glorii chwały kulinarnej :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej jest mi przyjemnie, że to co pisze na coś się jednak przydaje.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro przepis na świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Absolutnie naturalne kolory jaj zniesionych przez ...