wtorek, 26 czerwca 2018

Skorpena* z patelni

Będąc na urlopie nad Adriatykiem trudno jest zrezygnować ze skosztowania tamtejszych ryb na świeżo. Dzisiaj skorpena z patelni. W polskich warunkach można ją od biedy zastąpić morszczukiem.


Składniki:
400 - 500 g filetów ze skorpeny (w zastępstwie morszczuka - szczupaka morskiego)

Podczas filetowania należy uważać na niebezpiecznie ostre kolce. Niektóre zawierają jad powodujący bolesne ukłucia.
2 - 3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka miałkiej soli
czarny pieprz prosto z młynka
olej do smażenia
1 - 2 łyżki masła do smażenia

Wykonanie:
mąkę dokładnie wymieszać z papryką i z solą. Filety rybne pozbawić ości.
UWAGA! Skorpena może mieć ich dość sporo.
Obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
W tym czasie sól wyciągnie z mięsa ryby nieco wilgoci przez co podczas smażenia taka panierka stanie się apetycznie chrupka.
Smażyć na gorącej mieszance oliwy z masłem.
Podawać z sałatką z pomidorów i białej cebuli z dodatkiem gęstego greckiego jogurtu.

* - skorpena - drapieżna morska ryba; żyje w Morzu Śródziemnym, występuje także w Oceanie Atlantyckim; smakowo żadna rewelacja ale warto spróbować aby wiedzieć jak smakuje.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...