piątek, 29 czerwca 2018

Smażone i nne szybkie przekąski z sardeli.

Smażone sardele z marynowanymi oliwkami lub papryką. Szybka i łatwa przekąska na 6 - 8 osób.

Wymarzone czekadełko na upalne dni. Nie syci, nie rozgrzewa a pobudza apetyt! Często na przyjęciach podaje się je letnio ciepłe na kartonikach jako przegryzkę do aperitifu.
 
Składniki:
250 - 300 g surowych sardeli

Tu równie dobrze można zastąpić sardele sardynkami.*
kilka łyżek przesianej na drobnym sicie tartej bułki sól
czarne oliwki marynowane, bez pestek
zielone oliwki marynowane, bez pestek
marynowana papryczka chili

Wykonanie:
sprawić sardele. Obciąć głowy, wypatroszyć, usunąć kręgosłup i drobne ości, umyć i osuszyć. Rozłożyć na kształt motyla.

Niektóre sklepy rybne w nadmorskich miejscowościach we Włoszech oferują już gotowe "kotleciki" z sardeli.
Posolić, obtoczyć w miałkiej tartej bułce i krótko przesmażyć z obu stron stosując bardzo małą ilość oliwy. Jest ważne aby panierka nie wchłonęła nadmiernej ilości tłuszczu, co zepsuje cały dobry smak.
Podawać prosto z patelni razem z oliwkami lub marynowana papryką.
Można też podawać na zimno pod oszronioną szklaneczkę chodnego piwa.

* - jaka jest różnica między sardelami a sardynkami, zajrzyj tutaj:
http://barwysmaku.blogspot.com/2013/05/sardele-czy-sardynki-powtorka.html

We włoskich sklepach rybnych małe sardele występują pod nazwą ALICI.

Czekadełka z solonych sardeli na zimno.

Wykonanie:
zawsze po wyjęciu ze słonej zalewy fileciki należy koniecznie osączyć i osuszyć na wsiąkliwym papierze kuchennym.


Podawać jako przegryzkę na żółtych listkach cykorii urozmaicone łagodną wersją kremowego sera Gorgonzola.
Albo na posmarowanych masłem połówkach pulchnej bagietki, układając kawałki ryby na solidnym kleksie aromatycznego łagodnego keczupu.
Czasami można kupić sardele marynowane w kwaśnej zalewie. Jak na mój gust nie są żadną rewelacją smakową. W ostateczności można je zastosować jako uzupełnienie do małych kanapek urozmaiconego bufetu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...