sobota, 16 czerwca 2018

Ciasto na pizzę.

W związku z licznymi zapytaniami  dwa najlepsze przepisy jakie mam.


Ciasto na pizzę.

Oryginalny neapolitański przepis na ciasto z zakwasem chlebowym i drożdżami.

Składniki:
1 litr wody
1,7 kg gładkiej pszennej maki (typ 480 lub 00)
5 g świeżych drożdży
12 g miałkiej soli
szczypta cukru
4 g zakwasu chlebowego

Wykonanie:
wymieszać ze sobą wodę, drożdże, zakwas chlebowy i mąkę. Dopiero gdy sie wszystkie składniki połączą dodać sól. Zagnieść miękkie elastyczne ciasto, z którego uformować kulę. Na środku odcisnąć duże zagłębienie i ponownie sklejając w kulę, zamknąć w środku jak najwięcej powietrza.
Przykryć wilgotną ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 0,5 godziny.
W każdym razie tak długo aż na powierzchni pojawią sie pęcherze.
Wtedy dalej zagniatać przez kwadrans i na koniec podzielić na porcje w formie mniejszych kul. Tak samo jak wyżej, w każdej uczynić zagłębienie
i skleić zamykając w środku jak najwięcej powietrza.
Pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. W efekcie na każdej porcji ciasta powinny pojawić się liczne pęcherze.
Na koniec rozwałkować na krążki życzonej wielkości pozostawiając zgrubienie na obrzeżu dookoła.

Uproszczony przepis na ciasto czysto drożdżowe.

Składniki:
0,5 kostki świeżych drożdży (20 g)
250 ml letnio cieplej wody
350 g gładkiej pszennej mąki (typ 500 - 700)
1 łyżka oliwy z oliwek
pół płaskiej łyżeczki miałkiej soli

Wykonanie:
drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem oliwy. Dodać mąkę i sól.
Wyrabiać na jednolite gładkie ciasto tak długo aż samo zacznie odchodzić od ścianek miski. Pod przykryciem odstawić  na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Ponieważ raczej nie mam szansy na zakwas to wybieram to drugie ciasto.Musze sobie ten przepis wydrukować, bardzo mi się podoba.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ nic łatwiejszego. Sklepy z tzw. zdrową żywnością od lat prowadzą sprzedaż zakwasu chlebowego w proszku. Ja stosuję taki właśnie bo też nie mam innego.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...