Ciasto
na pizzę.
Oryginalny neapolitański przepis na ciasto z zakwasem
chlebowym i drożdżami.
Składniki:
1
litr wody
1,7
kg gładkiej pszennej maki (typ 480 lub 00)
5
g świeżych drożdży
12
g miałkiej soli
szczypta
cukru
4
g zakwasu chlebowego
Wykonanie:
wymieszać
ze sobą wodę, drożdże, zakwas chlebowy i mąkę. Dopiero gdy sie wszystkie
składniki połączą dodać sól. Zagnieść miękkie elastyczne ciasto, z którego
uformować kulę. Na środku odcisnąć duże zagłębienie i ponownie sklejając w
kulę, zamknąć w środku jak najwięcej powietrza.
Przykryć
wilgotną ściereczką.
Odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 0,5 godziny.
W
każdym razie tak długo aż na powierzchni pojawią sie pęcherze.
Wtedy
dalej zagniatać przez kwadrans i na koniec podzielić na porcje w formie
mniejszych kul. Tak samo jak wyżej, w każdej uczynić zagłębienie
i
skleić zamykając w środku jak najwięcej powietrza.
Pod
przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. W efekcie na każdej porcji
ciasta powinny pojawić się liczne pęcherze.
Na
koniec rozwałkować na krążki życzonej wielkości pozostawiając zgrubienie na
obrzeżu dookoła.
Uproszczony przepis na ciasto czysto drożdżowe.
Składniki:
0,5
kostki świeżych drożdży (20 g)
250
ml letnio cieplej wody
350
g gładkiej pszennej mąki (typ 500 - 700)
1
łyżka oliwy z oliwek
pół
płaskiej łyżeczki miałkiej soli
Wykonanie:
drożdże
rozpuścić w wodzie z dodatkiem oliwy. Dodać mąkę i sól.
Wyrabiać
na jednolite gładkie ciasto tak długo aż samo zacznie odchodzić od ścianek
miski. Pod przykryciem odstawić na
minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Tadeusz Gwiaździński
Ponieważ raczej nie mam szansy na zakwas to wybieram to drugie ciasto.Musze sobie ten przepis wydrukować, bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńMiłego;)
Ależ nic łatwiejszego. Sklepy z tzw. zdrową żywnością od lat prowadzą sprzedaż zakwasu chlebowego w proszku. Ja stosuję taki właśnie bo też nie mam innego.
Usuń