Małże św. Jakuba (albo kawałek ryby lub paski piersi kurczaka) zawijane we włoski boczek pancetta (przepis na 4 porcje)
Składniki:
Maleńkie danko niby tylko na 1 ząbek ale za to ho ho! |
małże
św. Jakuba - 4 sztuki (lub 4 kawałki ryby albo piersi kurczaka* wielkości kciuka)
Kto ma okazję kupić świeże z pomarańczowymi gonadami nie powinien zastanawiać się ani chwili. To jest najlepszy kąsek wśród morskich rarytasów. |
1
łyżka oliwy z oliwek
sól
czarny
pieprz prosto z młynka
1
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu marynowanego w soli (nie obowiązkowo)
http://barwysmaku.blogspot.com/2017/02/czarny-pieprz-marynowany-w-mokrej-soli.html
http://barwysmaku.blogspot.com/2017/02/czarny-pieprz-marynowany-w-mokrej-soli.html
l łyżeczka papryczki chili z czosnkiem w oliwie (nie obowiązkowo)
Wykonanie:
oddzielić
jeżeli były kupione w muszlach. Umyć i dokładnie osuszyć.
Boczek
układać w 4 porcjach po 2 plastry jeden na drugim. Na tym ułożyć po jednej
małży, lekko posolić i doprawić odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Zwinąć w roladki. Na teflonowej patelni o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Niezwłocznie ułożyć małże i w zależności od tego jak duże, smażyć po 2 - 2,5 minuty z obu stron.
Całą atrakcją smakową tych małży jest krótki czas obróbki termicznej. Smażone za długo bezpowrotnie tracą całą wartość. |
Kto
ma podaje w towarzystwie czarnego marynowanego pieprzu i papryczki z czosnkiem
w oliwie.
* - na wypadek zastosowania mięsa z kurczęcia czas smażenia musi być odpowiednio dłuższy!
Małże św Jakuba zapiekane w muszlach i podawane na plastrach czerwonych buraków.
Wbrew pozorom przy tym składzie jest to dość obfita porcja i z powodzeniem może stanowić danie główne. |
12 sztuk świeżych (względnie mrożonych) małży św. Jakuba
2 - 3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ugotowany czerwony burak
1 łyżka tartej bułki
sól czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżka rzeżuchy ogrodowej
Wykonanie:
umyte i osuszone małże umieścić w muszlach. Nie solić. Dodać masło i nieco oliwy z oliwek. Posypać tartą bułką i posiekana zieleniną. Układać w płaskiej formie na papierze do pieczenia.
Masło powinno być zimne. Prosto z lodówki. |
Na płaskich talerzach układać po 5 cienko ukrojonych zimnych plastrów ugotowanego i obranego ze skóry czerwonego buraka. Posolić. Doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka. Skropić mieszanką oliwy z białym octem typu balsamico.
Gotowe małże wyjąć z pieca. Dopiero wtedy posolić i doprawić czarnym pieprzem.
Na plastrach buraka centralnie układać po trzy sztuki. Patrz zdjęcie.
Na wydaniu podlać roztopionym masłem jakie się zebrało w muszlach podczas zapiekania i szczodrze posypać rzeżuchą względnie posiekaną zieloną pietruszką.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.