Często po wyserwowaniu pieczonej kaczki pozostają smakowite resztki, z którymi nie wiadomo co począć. Na północy Włoch takie zaimprowizowane danie nie rzadko można napotkać w tamtejszych restauracjach.
Na stół z reguły podaję na patelni. W ten sposób potrawa dłużej trzyma ciepło. |
2 łyżki masła
1 średniej wielkości cukinia (nie obowiązkowo)
1 - 2 szklanki drobno pokrojonych resztek pieczonej kaczki rzazem z sosem spod pieczeni
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia cukinii
sól
2 łyżki wysokogatunkowej oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
makaron ugotować wg zasad. W tym czasie mocno podgrzać drobno pokrojone resztki pieczonej kaczki. Ugotowany makaron odcedzić i kolejno odparować dodając 2 łyżki masła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podlać oliwą z oliwek.
Kto ma i lubi może danie uzupełnić pokrojoną w drobną kostkę cukinią, podsmażona na maśle.
Podawać natychmiast na podgrzanych talerzach.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.