wtorek, 31 lipca 2018

Makaron tagliatelle z resztkami pieczonej kaczki.

Znowu makaron? Tak bo większość moich znajomych uwielbia takie dania.
Często po wyserwowaniu pieczonej kaczki pozostają smakowite resztki, z którymi nie wiadomo co począć. Na północy Włoch takie zaimprowizowane danie nie rzadko można napotkać w tamtejszych restauracjach.

Na stół z reguły podaję na patelni. W ten sposób potrawa dłużej trzyma ciepło.
Składniki:
400 g włoskiego makaronu tagliatelle
 2 łyżki masła
1 średniej wielkości cukinia (nie obowiązkowo)
1 - 2 szklanki drobno pokrojonych resztek pieczonej kaczki rzazem z sosem spod pieczeni
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia cukinii
sól
2 łyżki wysokogatunkowej oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
makaron ugotować wg zasad. W tym czasie mocno podgrzać drobno pokrojone resztki pieczonej kaczki. Ugotowany makaron odcedzić i kolejno odparować dodając 2 łyżki masła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podlać oliwą z oliwek.
Kto ma i lubi może danie uzupełnić pokrojoną w drobną kostkę cukinią, podsmażona na maśle.
Podawać natychmiast na podgrzanych talerzach.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...