Pikantna konfiturka idealnie pasująca do wszelkich ryb podawanych w zestawie zimnych bufetów. Głównie karpia czy sandacza w galarecie albo nawet wędzonego łososia.
Luksusowa przystawka wymaga równie wystawnej oprawy. W tym wypadku chutney z jabłek z chrzanem. |
Tutaj paleta wędzonych ryb i pasztetów rybnych. Łyżeczka chutney z jabłek jest podana na białej łyżce. W lewym górnym rogu bita śmietana ze świeżo startym chrzanem. |
8 kwaśnych jabłek - najlepiej szara reneta
5 średniej wielkości cebulek szalotek
2 - 4 - 6 - 8 łyżek świeżo startego chrzanu* - taki ze słoiczka nie nadaje się absolutnie
ocet jabłkowy względnie z białego wina (w ilości wg wagi surowca)
cukier wg ilości zważonego surowca
cukier żelujący - jw
1 laska cynamonu (ok. 3 - 4 cm)
2 - 3 goździki
1 łyżeczka kwiatu gałki muszkatołowej (w całości)
3 gwiazdki anyżku
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
Wykonanie:
jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w słupki. Obrane cebulki szalotki pokroić w cienką słomkę. Cynamon, goździki, kwiat gałki, anyżek gwiazdkowy i ziarna czarnego pieprzu wsypać do woreczka na przyprawy**.
Pokrojone jabłka, cebulę i przyprawy umieścić w głębokim rondlu i zalać octem w takiej ilości aby całkowicie pokrył pokrojoną masę. Pod przykryciem wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia odcedzić ocet i dokładnie zważyć osączoną masę. Wynik podzielić na połowy.
Po połowie uzyskanego wyniku odważyć zwykły cukier i cukier żelujący.
Całym cukrem zasypać zamarynowane jabłka i cebulę. Postawić na ogniu i mieszając od czasu do czasu gotować na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Na ok. 15 minut przed końcem wsypać chrzan świeżo starty na grubym tarle. Dobrze wymieszać.
Po sprawdzeniu czy masa żeluje, wrzącą masę przekładać do wyparzonych zakręcanych słoiczków. Szczelnie zamknąć i na kwadrans odstawiać odwrócone do góry dnem. Po tym czasie postawić we właściwej pozycji. To pomoże w lepszym uszczelnieniu zakrętek.
Podawać do ryb na zimno ale także do wędlin typu biały salceson albo serów o intensywnym smaku.
Pod koniec przewidzianego czasu gotowania masa jabłkowo cebulowa zmieni kolor na ciemniejszy. Nie należy się tym przejmować bo tak ma być. |
** - do tego celu doskonale nadają się woreczki z bibułki służące do parzenia sypkich herbat; do nabycia w specjalistycznych sklepach z herbatą. Równie dobrze przyprawy można wsypać luzem ale jeżeli, to dopiero następnego dnia po przecedzeniu surowca. Wtedy jednak trzeba się liczyć z ciągłym wydobywaniem cząsteczek przypraw podczas jedzenia.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.