wtorek, 27 listopada 2018

Chutney z jabłek do świątecznych ryb na zimno.

Niby zwykłe chutney na bazie jabłek z cebulą i przyprawami ale za to Ho Ho!
Pikantna konfiturka idealnie pasująca do wszelkich ryb podawanych w zestawie zimnych bufetów. Głównie karpia czy sandacza w galarecie albo nawet wędzonego łososia.

Luksusowa przystawka wymaga równie wystawnej oprawy. W tym wypadku chutney z jabłek z chrzanem.
Tutaj paleta wędzonych ryb i pasztetów rybnych. Łyżeczka chutney z jabłek jest podana na białej łyżce. W lewym górnym rogu bita śmietana ze świeżo startym chrzanem.
Składniki:
8 kwaśnych jabłek - najlepiej szara reneta
5 średniej wielkości cebulek szalotek
2 - 4 - 6 - 8 łyżek świeżo startego chrzanu* - taki ze słoiczka nie nadaje się absolutnie
ocet jabłkowy względnie z białego wina (w ilości wg wagi surowca)
cukier wg ilości zważonego surowca
cukier żelujący - jw
1 laska cynamonu (ok. 3 - 4 cm)
2 - 3 goździki
1 łyżeczka kwiatu gałki muszkatołowej (w całości)
3 gwiazdki anyżku
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

Wykonanie:
jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w słupki. Obrane cebulki szalotki pokroić w cienką słomkę. Cynamon, goździki, kwiat gałki, anyżek gwiazdkowy i ziarna czarnego pieprzu wsypać do woreczka na przyprawy**.
Pokrojone jabłka, cebulę i przyprawy umieścić w głębokim rondlu i zalać octem w takiej ilości aby całkowicie pokrył pokrojoną masę. Pod przykryciem wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia odcedzić ocet i dokładnie zważyć osączoną masę. Wynik podzielić na połowy.
Po połowie uzyskanego wyniku odważyć zwykły cukier i cukier żelujący.
Całym cukrem zasypać zamarynowane jabłka i cebulę. Postawić na ogniu i mieszając od czasu do czasu gotować na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Na ok. 15 minut przed końcem wsypać chrzan świeżo starty na grubym tarle. Dobrze wymieszać.
Po sprawdzeniu czy masa żeluje, wrzącą masę przekładać do wyparzonych zakręcanych słoiczków. Szczelnie zamknąć i na kwadrans odstawiać odwrócone do góry dnem. Po tym czasie postawić we właściwej pozycji. To pomoże w lepszym uszczelnieniu zakrętek.

Podawać do ryb na zimno ale także do wędlin typu biały salceson albo serów o intensywnym smaku.

Pod koniec przewidzianego czasu gotowania masa jabłkowo cebulowa zmieni kolor na ciemniejszy. Nie należy się tym przejmować bo tak ma być.
* - ilość zastosowanego chrzanu zależy od indywidualnych upodobań; kto lubi ostro daje więcej.

** - do tego celu doskonale nadają się woreczki z bibułki służące do parzenia sypkich herbat; do nabycia w specjalistycznych sklepach z herbatą. Równie dobrze przyprawy można wsypać luzem ale jeżeli, to dopiero następnego dnia po przecedzeniu surowca. Wtedy jednak trzeba się liczyć z ciągłym wydobywaniem cząsteczek przypraw podczas jedzenia.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...